Αλμυρός, Λευκωσία

Image

Αλμυρός 1: Ρυάκι, παραπόταμος του Γιαλιά που πηγάζει στα βόρεια των Καμπιών. Στα ανατολικά του χωριού Πέρα είναι γνωστό ως Αρκάτζ'ι του Πετράτη,   αργότερα όμως, καθώς πλησιάζει άλλο παραπόταμο του Γιαλιά, τον Αλυκό, παίρνει το όνομα Αλμυρός. Στη συμβολή με τον Αλυκό, κάπου 4 χμ. στα ΒΔ. του Δαλιού, χάνει πάλι το όνομά του και υπερισχύει ο Αλυκός, που κυλά ανατολικά για 6 περίπου χμ. και ενώνεται με τον Γιαλιά.

 

Το Αρκάτζ' ι του Πετράτη πηγάζει από ένα υψόμετρο κάπου 440 μ., για να μειωθεί στα 260 μ. κάπου 3 χμ. στα νότια του χωριού Τσέρι και στα 210 μ. κάπου στη συμβολή του Αλμυρού με τον Αλυκό.

 

Η μέση ετήσια βροχόπτωση κατά μήκος της κοίτης του Αλμυρού κυμαίνεται μεταξύ 350 και 400 χιλιοστομέτρων. Το ρυάκι, που βρίσκεται κυρίως πάνω σε πετρώματα του γεωλογικού σχηματισμού της Λευκωσίας, διασχίζει ακαλλιέργητες εκτάσεις ή περιοχές όπου κυριαρχούν τα σιτηρά.

 

Αλμυρός 2: Ρυάκι, παραπόταμος του Πηδιά, που πηγάζει από σχετικά χαμηλά υψώματα, ανατολικά και νότια του χωριού Γέρι. Το υψόμετρο των βασικών πηγών κυμαίνεται μεταξύ 200 και 270 μ. Λόγω της σχετικά χαμηλής βροχόπτωσης (γύρω στα 340 χιλιοστόμετρα το χρόνο) που δέχεται η περιοχή από τις πηγές μέχρι την ένωση του ρυακιού με τον Πηδιά, κάπου στα νότια του Παλαικύθρου, η ροή είναι διακοπτόμενη, οι δε ποσότητες του νερού με τις οποίες τροφοδοτεί τον Πηδιά είναι πολύ περιορισμένες και μόνο κατά τους βροχερούς χειμωνιάτικους μήνες. Στα ΒΑ. του Γερίου και σε μια απόσταση ενός περίπου χιλιομέτρου κατά μήκος της κοίτης του Αλμυρού δημιουργούνται βαλτότοποι.

 

Το ρυάκι του Αλμυρού περνά κυρίως πάνω από τους γεωλογικούς σχηματισμούς της Λευκωσίας και της Αθαλάσσας, διασχίζει δε έκταση που είτε είναι ακαλλιέργητη είτε τυγχάνει εκμετάλλευσης κυρίως με σιτηρά.