Ποταμός Αγίου Ιωάννη

Ο ποταμός του Αγίου Ιωάννη, μήκους 10 περίπου χμ., πηγάζει από τις βορειοανατολικές πλαγιές του οροπεδίου της Λαόνας και χύνεται στον κόλπο της Χρυσοχούς. (Το οροπέδιο της Λαόνας είναι γνωστό στη βορειοδυτική Πάφο ως το οροπέδιο που αρχίζει από το Στρουμπί και συνεχίζεται μέχρι τον Ακάμα. Αποτελεί μια σχετικά μακρόστενη επίπεδη κορυφογραμμή).

 

Ο ποταμός, στο άνω τμήμα του, κυλά πάνω στους ψαμμίτες και τους ασβεστόλιθους του σχηματισμού των Μαμωνιών, της Ιουρασίου περιόδου, συνεχίζει τη διαδρομή του πάνω σε κρητίδες, μάργες και μαργαϊκές κρητίδες του σχηματισμού Πάχνας, της Μεσόκαινης περιόδου, ενώ στο κάτω τμήμα του ρέει πάνω σε ασβεστολιθικούς ψαμμίτες, πρόσφατων θαλάσσιων αναβαθμίδων της Πλειστόκαινης περιόδου.

 

Κατά μήκος της κοιλάδας του ποταμού, το τοπίο καλλιεργείται με ξηρικές καλλιέργειες, ιδιαίτερα σιτηρά, χαρουπιές και ελιές. Στις πολύ λίγες αρδευόμενες οάσεις καλλιεργούνται οπωροφόρα, λαχανικά και εσπεριδοειδή.

 

Οι γειτονικοί οικισμοί από τους οποίους περνά ο ποταμός, που είναι πάντα ξερός, εκτός από τους πολύ βροχερούς χειμώνες, είναι το Προδρόμι, η Ανδρολίκου και το Λατσί. Στο άνω μέρος του τα μικρορυάκια του αυλακώνουν το τοπίο ανατολικά των χωριών Δρούσια, Πιττοκόπος και Φασλί.

 

Η μέση ετήσια βροχόπτωση που δέχεται η λεκάνη απορροής του ποταμού κυμαίνεται μεταξύ 450 και 600 χιλιοστομέτρων.

 

Το όνομά του ίσως το πήρε από το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη, που βρίσκεται στα βορειοανατολικά της Ανδρολίκου και περιλαμβάνεται στη λεκάνη του ποταμού.