Κερύνεια επαρχία

Εδάφη

Image

Τα είδη των εδαφών που απαντώνται στην επαρχία Κερύνειας και η κατανομή τους έχουν ως εξής:

 

α) Καφκάλλα: Απαντάται στο δυτικό τμήμα της επαρχίας και συγκεκριμένα στην έκταση των χωριών Λιβερά, Κορμακίτης, Αγία Ειρήνη, Διόριος, Καρπασία, Ασώματος και Μύρτου. Οι καφκάλλες είναι δυο ειδών, εκείνες που είναι επίπεδες και μπορούν να αξιοποιηθούν με διάφορα μέσα και οι επικλινείς που δύσκολα αξιοποιούνται. Οι πρώτες, που καταλαμβάνουν και τη μικρότερη έκταση, βρίσκονται μέσα στην έκταση της Αγίας Ειρήνης και στα δυτικά του Κορμακίτη.

 

β) Τέρρα ρόζα (κοκκινοχώματα): Είναι εδάφη ευκολοκαλλιέργητα και παραγωγικά, ιδιαίτερα όταν έχουν αρκετό βάθος. Διακρίνονται σ' εκείνα που σχηματίστηκαν σε καφκάλλες και σ' εκείνα που σχηματίστηκαν πάνω σε σκληρό ασβεστόλιθο.

 

Τα εδάφη της τέρρα ρόζα σε καφκάλλα καταλαμβάνουν μια μεγάλη έκταση στην παράκτια πεδιάδα της Κερύνειας. Απαντώνται επίσης σε μεγάλη έκταση του χωριού Διόριος καθώς και σε μικρές εκτάσεις γύρω από τα χωριά Κορμακίτης, Λιβερά, Όρκα, Μύρτου, Καμπυλή, Αγία Ειρήνη, Χάρτζια και Άγιος Αμβρόσιος.

 

Τα εδάφη της τέρρα ρόζα σε ασβεστόλιθο είναι συνήθως μικρού βάθους και βρίσκονται στην οροσειρά του Πενταδάκτυλου και σε μια μικρή έκταση κοντά στο χωριό Όρκα.

 

γ) Ερυθρογαίες: Πρόκειται για κόκκινα εδάφη που σχηματίστηκαν από την αποσάθρωση των πυριγενών πετρωμάτων. Καταλαμβάνουν μια πολύ μικρή έκταση γύρω από το χωριό Καρπάσια.

 

δ) Χουμανθρακικά εδάφη: Διακρίνονται στις ρεντζίνες και ξερορεντζίνες. Οι τελευταίες προήλθαν από τη χημική αποσάθρωση των ασβεστολιθικών πετρωμάτων, των μαργών και άλλων αποθέσεων. Απαντώνται πληθωρικά στις βόρειες και νότιες υπώρειες του Πενταδάκτυλου, όπου βρίσκονται πάνω στις αποθέσεις του γεωλογικού σχηματισμού της Κυθρέας.

 

Οι ρεντζίνες βρίσκονται στο ανατολικό τμήμα της επαρχίας όπου καταλαμβάνουν μια μικρή σχετικά έκταση στα νότια των χωριών Χάρτζια, Άγιος Αμβρόσιος και Καλογραία. Περιέχουν περισσότερες οργανικές ουσίες από τις ξερορεντζίνες και είναι παραγωγικότερα εδάφη.

 

ε) Ασβεστούχα εδάφη: Προήλθαν από τη χημική αποσάθρωση των ασβεστολιθικών αποθέσεων του γεωλογικού σχηματισμού Λαπήθου και απαντώνται μόνο μεταξύ του χωριού Λάρνακας της Λαπήθου και του οικισμού Κρέμαμα Καμήλου.

 

στ) Προσχωσιγενή εδάφη: Πρόκειται για εδάφη που προήλθαν από τις ποτάμιες προσχώσεις. Απαντώνται κυρίως στην έκταση του χωριού Αγία Ειρήνη, ενώ μικρότερες εκτάσεις βρίσκονται κατά μήκος των κοιλάδων του ποταμού Αλουπού και του αργακιού του Παλαιομύλου.

 

ζ) Αιολικά ή ανεμογενή εδάφη: Αποτελούνται από άμμο της θάλασσας, ο οποίος μεταφέρθηκε από τον άνεμο στο εσωτερικό. Αιολικά εδάφη σχηματίστηκαν κυρίως στο δυτικότερο τμήμα της επαρχίας και συγκεκριμένα στην έκταση των χωριών Αγία Ειρήνη και Κορμακίτης. Μικρότερες εκτάσεις αιολικών εδαφών απαντώνται επίσης σε περιοχές κατά μήκος των ακτών, όπως κοντά στο ακρωτήρι Κορμακίτη, στα ανατολικά του χωριού Όρκα, στα βορειοανατολικά του Αγίου Επικτήτου και στα βορειοανατολικά του χωριού Τράπεζα. Γενικά τα αιολικά εδάφη θεωρούνται ακατάλληλα για γεωργική εκμετάλλευση.

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image