Βάρβαρος Φραγκίσκος Francesco Barbaro

Image

Ιταλός στρατιωτικός εμπειρογνώμονας και μηχανικός. Εστάλη και υπηρέτησε στην Κύπρο μεταξύ 1566 και 1568, δηλαδή στις παραμονές της (αναμενόμενης) τουρκικής εκστρατείας που είχε ως αποτέλεσμα την κατάληψη της Κύπρου από τους Τούρκους στα 1570-1571.

 

Ο Φραγκίσκος Βάρβαρος υπηρέτησε στην Κύπρο ως Proveditore, δηλαδή στρατιωτικός διαχειριστής, και επέβλεψε την ανέγερση των νέων οχυρώσεων της Λευκωσίας. Οι οχυρώσεις αυτές, που έγιναν σε σχέδια του επίσης Ιταλού στρατιωτικού μηχανικού Τζούλιο Σαβορνιάνο, μεταξύ 1567 και 1570, αντικατέστησαν τις παλαιότερες οχυρώσεις των Λουζινιανών που είχαν κριθεί ως ανεπαρκείς κι είχαν γκρεμισθεί. Οι νέες οχυρώσεις δεν είχαν συμπληρωθεί εντελώς όταν η Λευκωσία πολιορκήθηκε από τους Τούρκους και κατελήφθη.

 

Προς τιμήν του Φραγκίσκου Βάρβαρου ένας από τους 11 προμαχώνες των νέων οχυρώσεων ονομάστηκε προμαχώνας Βάρβαρος. Επίσης, η κοντινή προς αυτόν πύλη της Κερύνειας ονομαζόταν και porta del Proveditore, εξαιτίας του αξιώματος το οποίο κατείχε ο Βάρβαρος στην Κύπρο.