Αναξικράτης

Image

Αθηναίος στρατιωτικός. Σχετίστηκε με την Κύπρο όταν οι Αθηναίοι έκαναν, για δεύτερη φορά, προσπάθεια ν' απελευθερώσουν το νησί από τον περσικό ζυγό.

 

Ο Κίμωνας όταν επέστρεψε στην Αθήνα από την εξορία το 456 π.Χ. κι ανέλαβε πάλι ουσιαστικό ρόλο στα πολιτικά πράγματα της πόλης του, κατόρθωσε να κλείσει πεντάχρονη ανακωχή με τους Πελοποννησίους εξασφαλίζοντας έτσι την ασφάλεια των συνόρων της Αττικής. Επειδή πίστευε ότι αποτελεσματική επιχείρηση εναντίον των Περσών προϋπέθετε τον έλεγχο της Κύπρου, ξεκίνησε το 449 π.Χ. με στόλο 200 πλοίων για το νησί, κάτω από την προσωπική του αρχηγία και με υπαρχηγό τον Αναξικράτη.

 

Όταν έφθασαν στην Κύπρο άρχισαν τις επιχειρήσεις από το Μάριον, που έπεσε εύκολα. Αντικατέστησαν τον Φοίνικα βασιλιά της πόλης Σασμά με τον Στασίοικο και στη συνέχεια πολιόρκησαν το Κίτιον όπου ο Κίμων πέθανε αιφνίδια. Τότε ο Αναξικράτης ανέλαβε την αρχηγία. Έλυσε την πολιορκία του Κιτίου και προσπάθησε να επιτεθεί εναντίον της Σαλαμίνος. Παράλληλα ο αθηναϊκός στόλος νίκησε τον περσικό σε ναυμαχία στ' ανοιχτά της ίδιας πόλης. Στη ναυμαχία αυτή χάθηκε όμως κι ο Αναξικράτης (Θουκυδίδης, Ι,112.4). Γι' αυτό και οι αθηναϊκές δυνάμεις, ύστερα από το θάνατο του αρχηγού και του υπαρχηγού των, επέστρεψαν στην Ελλάδα.