Βραχίμης Νίκος

Image

Αξιόλογος και πρωτοπόρος πεζογράφος και ποιητής. Γεννήθηκε στην Αμμόχωστο το 1914 και πέθανε σε αυτοκινητικό δυστύχημα το 1961. Μετά την αποφοίτησή του από το Ελληνικό Γυμνάσιο της Αμμοχώστου, το 1932, πήγε στην Αθήνα όπου παρακολούθησε πανεπιστημιακά μαθήματα ιατρικής και νομικών. Δεν κατόρθωσε όμως να ολοκληρώσει τις σπουδές του, λόγω οικονομικών δυσκολιών. Επιστρέφοντας στην Κύπρο, εργάστηκε σε τράπεζα για τέσσερα περίπου χρόνια, αργότερα ως καθηγητής στο Εμπορικό Λύκειο Αμμοχώστου και τελικά επιδόθηκε στη γεωργία.

 

Ο Νίκος Βραχίμης κόμισε στα κυπριακά γράμματα ανανεωτικό πνεύμα. Προσπάθησε να συνδέσει τον κυπριακό λόγο, πεζό και ποιητικό, με τα καινούργια ρεύματα που αγωνίζονταν κατά τα μεσοπολεμικά χρόνια να ανανεώσουν τη λογοτεχνία τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική. Έτσι, γίνεται ο αναζητητής του υπερρεαλισμού στην Κύπρο. Από την πρώτη κιόλας ποιητική του συλλογή με τίτλο Eldorado, που εξέδωσε στην Αθήνα το 1934, ενώ ήταν ακόμη φοιτητής, βρίσκεται μέσα στο υπερρεαλιστικό ρεύμα. Αν και νέος, 20 μόλις χρόνων, επαρχιώτης, κατάφερε ωστόσο ν' αφομοιώσει τα αισθητικά νοήματα και μηνύματα της γενιάς του '30, όπως διαμορφώνονταν τότε στην ελληνική πρωτεύουσα.

 

Πάνω στην ίδια γραμμή ανανέωσης κινείται και η δεύτερη συλλογή του από ποιήματα και πεζά με τίτλο Μεταπτώσεις, που εξέδωσε στην Αμμόχωστο το 1939. Το ίδιο ισχύει και για την τρίτη ποιητική του συλλογή, με τίτλο Αποσπάσματα, που κυκλοφόρησε και πάλι στην Αμμόχωστο το 1941.

 

Στην πεζογραφία ο Νίκος Βραχίμης συνεχίζει, μ' ένα ποιητικό τρόπο και πληρέστερα, το καινούργιο πνεύμα που εγκαινίασε στην Κύπρο με την ποίησή του. Η νουβέλα του με τίτλο Ο Άγνωστος, που εξέδωσε στη Λευκωσία το 1944, κομίζει το πνεύμα τούτο της αλλαγής.

 

Πολλά από τα διηγήματα και ποιήματα του Νίκου Βραχίμη δεν εξεδόθησαν σε τόμους και παραμένουν δημοσιευμένα στα κυπριακά λογοτεχνικά περιοδικά Κυπριακά Γράμματα, Πάφος και Κυπριακά Χρονικά της Λευκωσίας. Άλλα επίσης έργα του παραμένουν ανέκδοτα. Μεταξύ αυτών, η ποιητική συλλογή Ο Υβ ταξιδεύει πάλι και δυο νουβέλες με τίτλους Η σκιά του Συλβί και Γράφοντας ένα μυθιστόρημα.

 

Η λυρικότητα και υπαρξιακότητα του ποιητή θα συναφθούν, στην περίπτωση του Νίκου Βραχίμη, με την πεζογραφική δημιουργία και, σ' ένα κλίμα ειρωνικό και σαρκαστικό μαζί που δεν του λείπει και η τρυφερότητα, θα κινηθεί η γραφίδα του λογοτέχνη. Η διάσταση του βάθους και η αδιάλειπτη αναζήτηση των βαθύτερων στρωμάτων της ύπαρξης, γίνονται το μαρτύριο αλλά και η μαρτυρία του Αμμοχωστιανού αυτού λογοτέχνη.

 

Πηγή

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

Φώτο Γκάλερι

Image