Γιάννη Στυλιανού Ιωάννης

Image

Θύμα του απελευθερωτικού αγώνα 1955-59. Γεννήθηκε στο χωριό Τρίκωμο στις 3 Μαϊου 1929. Υπηρέτησε στον αγώνα ως μέλος της ΕΟΚΑ. Σκοτώθηκε στο Τρίκωμο στις 24 Οκτωβρίου 1958 από έκρηξη νάρκης, την οποία προσπαθούσε να τοποθετήσει σε σημείο, στο οποίο είχε στηθεί ενέδρα κατά Άγγλων στρατιωτών.

Ο Γιαννής Στυλλή ήταν απόφοιτος του δημοτικού σχολείου Τρικώμου και εργαζόταν ως οικοδόμος. Πρωτοστάτησε στην ίδρυση των σωματείων ΣΕΚ και “Νέος Αιών” Τρικώμου.

Εντάχθηκε στην ΕΟΚΑ το 1956 στις ομάδες κρούσεως Τρικώμου και πέρασε σχεδόν από όλα τα τμήματα της Οργάνωσης, συνεργαζόμενος με τους αντάρτες της περιοχής του. Βοηθούσε στην κατασκευή βομβών και όπλων. Έλαβε μέρος σε ενέδρες εναντίον του εχθρού και για πολύ καιρό δεν πήγαινε δουλειά, επειδή οι ευθύνες που είχε αναλάβει στην οργάνωση δεν του άφηναν χρόνο.

Στις 24 Οκτωβρίου 1958, μαζί με το συναγωνιστή του Νίκο Καραντώνη και άλλους, τοποθέτησαν νάρκη πιέσεως στο δρόμο μεταξύ του αστυνομικού σταθμού Τρικώμου και του βοηθητικού αστυνομικού σταθμού, που βρισκόταν στα Περιβόλια του Τρικώμου, με στόχο το στρατιωτικό αυτοκίνητο που διακινούσε Άγγλους αστυνομικούς από τον ένα σταθμό στον άλλο.

Μετά την τοποθέτηση της νάρκης και, ενώ όλοι αποχωρούσαν και βρίσκονταν σε κάποια απόσταση, ο Γιαννής είδε μια μεγάλη πέτρα και την τοποθέτησε σε σημείο του δρόμου, έτσι που να εμποδίζει το στρατιωτικό αυτοκίνητο και να το υποχρεώσει να περάσει πάνω από τη νάρκη. Στην προσπάθειά του όμως αυτή, πάτησε τη νάρκη, η οποία ανατινάχθηκε προκαλώντας ακαριαία το θάνατό του και πληγώνοντας κρίσιμα το συναγωνιστή του Νίκο Καραντώνη, ο οποίος τη στιγμή εκείνη έριχνε πιπέρι για εξουδετέρωση της οσμής τυχόν ανιχνευτικών σκύλων που οι Άγγλοι συνήθιζαν να χρησιμοποιούν στις έρευνές του, μετά από επιθέσεις και άπλωνε το χέρι του να τον εμποδίσει, επειδή αντιλήφθηκε ότι θα πατούσε τη νάρκη.