Γονέμης Σκιπίων

Image

Κυπριακής καταγωγής λόγιος, γόνος της οικογένειας Γονέμη, μέλη της οποίας κατέφυγαν στην Ιταλία μετά την τουρκική κατάκτηση της Κύπρου το 1570/71. Ένα από τα εξέχοντα μέλη της οικογένειας αυτής ήταν και ο Γουλιέλμος Γονέμης*, αρχιεπίσκοπος Λευκωσίας.

 

Ο Σκιπίων Γονέμης γεννήθηκε στη Βενετία το 1605 και πέθανε περί το 1700. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Πάδουας, απ' όπου πήρε και τον τίτλο του διδάκτορα το 1624. Υπηρέτησε για πολλά χρόνια ως καθηγητής στο ίδιο Πανεπιστήμιο, αρχικά στην έδρα του αστικού δικαίου και αργότερα στην έδρα του φεουδαλικού δικαίου. Συνολικά δίδαξε από το 1630 μέχρι το 1698, οπότε αποχώρησε και ταυτόχρονα τιμήθηκε με τον τίτλο του Ιππότη του Αγίου Μάρκου. Εθεωρείτο ειδικός για θέματα φεουδαλικού δικαίου, και για τα θέματα αυτά διορίστηκε από το 1664 ως σύμβουλος της συγκλήτου της Βενετίας. Νυμφεύθηκε την κόρη του Αλέξανδρου Συγκλητικού, καθηγητή του κανονικού δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Πάδουας, κι απέκτησε μια κόρη η οποία παντρεύτηκε ένα μέλος της επίσης κυπριακής οικογένειας Ντάβιλα.

 

Από το πνευματικό έργο του Σκιπίωνος Γονέμη διασώθηκαν μόνο ένα σονέτο της νεανικής του ηλικίας, γραμμένο στην ιταλική γλώσσα, και μια ποιητική σύνθεσή του, επίσης στην ιταλική γλώσσα, με τίτλο Il Sole (Ο Ήλιος).