Γεννάδιος

Μητροπολίτης Χαλεπίου στα τέλη του 17ου  αιώνα. Οι μόνες πληροφορίες που έχουμε για τη ζωή του προέρχονται από επιστολή που έστειλε προς τον ιερέα του χωριού Λεμίθου παπά Λεόντιο. Η επιστολή αυτή χρησιμοποιήθηκε για τη στάχωση του ιερού ευαγγελίου του ναού του Αγίου Θεοδώρου Λεμίθου και την μελέτησε ο ιστοριοδίφης Νεοκλής Κυριαζής το 1935. Δυστυχώς όμως η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στις 10 Οκτωβρίου 1974 κατέκαψε ό,τι υπήρχε στον ναό και ανάμεσα στα άλλα πολύτιμα εκκλησιαστικά κειμήλια και την επιστολή αυτή.

 

Από τη μελέτη της προκύπτει ότι ο Γεννάδιος ήταν Κύπριος και μάλλον καταγόταν από τη Λεμίθου. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγουμε από τις πολλές αναφορές που ο Γεννάδιος κάνει για την ζωή της Κύπρου, όπως και για αρκετούς φίλους και συγγενείς του. Η χρησιμοποίησή της, επίσης, από τον παπά Λεόντιο για τη στάχωση του ευαγγελίου μας πείθει ότι ο παραλήπτης της επιστολής ήταν μόνιμος κάτοικος Λεμίθου, και πιθανώτατα ο ίδιος ο παπά Λεόντιος.

 

Στην επιστολή του ο Γεννάδιος αναφέρει ότι για κάποιο χρονικό διάστημα έζησε στην Κωνσταντινούπολη, ενώ στη συνέχεια πήγε στη Συρία. Εκεί αποδέχθηκε πρόταση του πατριάρχη Αντιοχείας Κυρίλλου και χειροτονήθηκε μητροπολίτης Χαλεπίου στις 24 Ιουλίου 1688.