Γκρούνεμπεργκ Κόνραντ

Image

Γερμανός ιππότης του 15ου αιώνα. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για τη ζωή του, πέραν του ότι το 1486 πραγματοποίησε ένα προσκυνηματικό ταξίδι στους Αγίους Τόπους. Απέπλευσε από τη Βενετία (γαλέρα του Αγκοστίνο Κονταρίνι), μαζί με μία μεγάλη ομάδα άλλων προσκυνητών, στις 31 Μαΐου 1486. Το ταξίδι του τελείωσε με επιστροφή στη Βενετία στις 16 Νοεμβρίου του ιδίου χρόνου. Ο Γκρούνεμπεργκ πέρασε δύο φορές από την Κύπρο: τον Ιούλιο του 1486 καθ’ οδόν προς την Αγία Γη, και ξανά τον Σεπτέμβριο, επιστρέφοντας από εκεί. Έγραψε ένα ταξιδιωτικό κείμενο με τις εντυπώσεις του, το δε σχετικό χειρόγραφο πρωτοδημοσιεύθηκε το 1912 στην Λειψία. Σ' αυτό περιλαμβάνονται και αποσπάσματα από εντυπώσεις του επισκέπτη από την Κύπρο.

 

Ο Γκρούνεμπεργκ μας δίνει πληροφορίες για τη Λεμεσό της εποχής εκείνης, για τις Αλυκές (Λάρνακα), για την αλυκή της Λάρνακας (αξιοπερίεργο και αξιοθέατο για όλους τους επισκέπτες τότε), για την Αμμόχωστο και τον αρχαιολογικό χώρο της Σαλαμίνος, και για διάφορα σημαντικά μνημεία που είχε επισκεφθεί (όπως λ.χ. ο καθεδρικός ναός του Αγίου Νικολάου στην Αμμόχωστο).

 

Το περί Κύπρου κείμενο του Γκρούνεμπεργκ, μεταφρασμένο στην ελληνική, παρέθεσε ο Α. Παυλίδης στο έργο του «Η Κύπρος Ανά τους Αιώνες...» (τόμος Α', Λευκωσία, 1993, σσ. 227- 230).