Αντάρτης

Image

Είναι ο μαχητής που διεξάγει ανταρτοπόλεμο. Στην Κύπρο αντάρτες ήσαν πολλά μέλη της μάχιμης δύναμης της ΕΟΚΑ κατά τον τετραετή ένοπλο απελευθερωτικό αγώνα του 1955-1959.

 

Οι αντάρτες που πήραν μέρος στον αγώνα εκείνο ήσαν Ελληνοκύπριοι και χαρακτηρίζονταν για την φιλοπατρία και τον ιδεαλισμό τους. Παρόλο ότι ήσαν εντελώς άπειροι από πολέμους, ωστόσο σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα κατόρθωσαν να προσαρμοστούν στις ιδιαίτερα σκληρές συνθήκες του ανταρτοπολέμου. Έχοντας την καθολική υποστήριξη του λαού στον αγώνα τους, οι αντάρτες της ΕΟΚΑ ήσαν σε θέση να στήνουν ενέδρες, να διενεργούν επιθέσεις σε στόχους στην ύπαιθρο και στα αστικά κέντρα, να διενεργούν δολιοφθορές, εκτελέσεις, ανατινάξεις, καθώς επίσης να δίνουν και μικρές μάχες. Οι αντάρτες των βουνών φιλοξενούνταν σε σπίτια στα ορεινά χωριά, σε μοναστήρια και σε μάντρες, καθώς και σε κρησφύγετα που κατασκεύαζαν οι ίδιοι. Ο οπλισμός τους δεν ήταν αξιόλογος.

 

Αρκετοί από τους αντάρτες της ΕΟΚΑ έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα του 1955-1959. Μερικοί απ' αυτούς συνελήφθησαν κι εκτελέστηκαν από τους Άγγλους, όπως ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης, ενώ άλλοι έπεσαν στο πεδίο της μάχης, όπως ο Μάρκος Δράκος, ο Γρηγόρης Αυξεντίου, ο Κυριάκος Μάτσης, ο Χαράλαμπος Μούσκος κ.ά.