Εδουάρδος A Edward Ι

Image

Βασιλιάς της Αγγλίας από το 1272 μέχρι το 1307. Γεννήθηκε το 1239. Το 1271, πριν ακόμη ανεβεί στο θρόνο, και φέροντας τον τίτλο του πρίγκιπα, έφθασε στην Κύπρο με μικρή στρατιωτική δύναμη (1.000 άνδρες) και μικρό στόλο, όπου κι ανεφοδιάστηκε και αναχώρησε για να εμπλακεί στη συνέχεια σε πολιτικοστρατιωτικές συγκρούσεις στη Συρία και την Παλαιστίνη. Την εποχή εκείνη οι επιτυχείς στρατιωτικές επιχειρήσεις του Μαμελούκου σουλτάνου Μπαϊμπάρς στη Συρία και στην Αρμενία (1266 - 1269), απειλούσαν και το βασίλειο της Κύπρου στο οποίο βασίλευε ο Ούγος Β' (1267 - 1284) και εναντίον του οποίου ο Μπαϊμπάρς ετοίμαζε επίθεση.

 

Ο βασιλιάς της Γαλλίας « Άγιος» Λουδοβίκος Β' , επικεφαλής της δεύτερης Σταυροφορίας, είχε στρέψει την προσοχή του προς την Τύνιδα. Απ' εκεί έπλευσε προς την Ανατολή ο πρίγκιπας Εδουάρδος και έφθασε στην Κύπρο. Το σχέδιό του ήταν να οργανώσει εκστρατεία κατά του Μπαϊμπάρς στην οποία θα μετείχαν και οι Κύπριοι, κυρίως δε οι δυνάμεις του Μογγόλου σουλτάνου της Περσίας Αμπιγά* Χάνου Ιλχανίδη (1265 -1282). Ο Αμπιγά ήταν θερμός υποστηρικτής μιας συμμαχίας με τους Σταυροφόρους, την οποία θα ενίσχυαν και οι Αρμένιοι που ήταν φίλοι του.

 

Ο πρίγκιπας Εδουάρδος, αφού ανεφοδιάστηκε στην Κύπρο, πήγε στις 9.5.1271 στην Άκρα. Ο Αμπιγά Χάνος στο μεταξύ, εξαιτίας εσωτερικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε τότε, δεν μπόρεσε να στείλει ικανοποιητική στρατιωτική βοήθεια αλλά μόνο μια δύναμη από 10.000 ιππείς που απέφυγαν να συγκρουστούν με τις δυνάμεις του Μπαϊμπάρς όταν τις συνάντησαν τελικά στο Αλέππο το φθινόπωρο.

 

Ο Εδουάρδος, αφού δεν μπόρεσε να επιτύχει, έφθασε ξανά στη Λεμεσό το καλοκαίρι του 1271, και λίγο αργότερα έχασε τον μικρό του στόλο που κατεστράφη από θαλασσοταραχή. Στη συνέχεια πήγε στη Σικελία, το 1272, όπου παρέμεινε μέχρι το 1274 αν και είχε ήδη ανακηρυχθεί βασιλιάς της Αγγλίας. Εστέφθη το 1274, όταν επέστρεψε στη χώρα του.