Ο Γυμναστικός Σύλλογος Αμμοχώστου «Ο Ευαγόρας» (ΓΣΕ) ιδρύθηκε στις 23 Φεβρουαρίου 1903.
Η αρχική ιδέα πάντως τέθηκε επί τάπητος ενωρίτερα: Στις 5 Αυγούστου 1899 πραγματοποιείται σύσκεψη φιλάθλων της Αμμοχώστου και λαμβάνεται, ομόφωνα, απόφαση για δημιουργία του πρώτου γυμναστηρίου στην πόλη της Αμμόχωστου. Η απόφαση αυτή υλοποιείται σε χώρο που παραχώρησε δωρεάν ο δάσκαλος Ευάγγελος Μαντζούρας.
Στις 15 Ιανουαρίου 1903, αφού προηγήθηκαν διάφορες συσκέψεις για δημιουργία γυμναστικού συλλόγου, δόθηκε παράσταση με το έργο «Ο Αθανάσιος Διάκος» από τις εισπράξεις της οποίας θα εδημιουργείτο κατάλληλο γυμναστήριο, ώστε η πόλη της Αμμοχώστου να μη υστερεί στον αθλητισμό από τις άλλες πόλεις. Στις 23 Φεβρουαρίου 1903 οι φίλαθλοι και φιλόμουσοι κάτοικοι της πόλης συγκεντρώθηκαν στη μεγάλη αίθουσα του Παρθεναγωγείου και ύστερα από μελέτη του καταστατικού άρθρο προς άρθρο, αυτό εγκρίθηκε και στο νέο Σύλλογο δόθηκε το όνομα «Ο Ευαγόρας», από το όνομα του αρχαίου Βασιλιά της Σαλαμίνας Ευαγόρα Α'. Στη συγκέντρωση εξελέγη η πρώτη επιτροπή του Συλλόγου που απαρτιζόταν από τους: Σ. Μακρίδη δικαστή, Ε. Λοΐζου, Λ. και Π. Γεωργίου, Λ. Ε. Λοΐζου, Μ. Σιακαλλή, Κ.Γ. Νικολαΐδη και Ι. Μυριάνθους.
Η σφραγίδα του Συλλόγου έφερε δισκοβόλο στο κέντρο, γύρω από τον οποίο ήταν γραμμένα: ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΑΘΛΩΝ «Ο ΕΥΑΓΟΡΑΣ» ΕΝ ΒΑΡΩΣΙΟΙΣ. Η σφραγίδα αυτή εχρησιμοποιείτο μέχρι και το 1918 όπως και η ονομασία αυτή του Συλλόγου. Τον ίδιο χρόνο η ονομασία άλλαξε και έγινε Γυμναστικός Σύλλογος «Ο Ευαγόρας» για να μπορεί να συμμετέχει στους ετήσιους Παγκύπριους Αγώνες. Την επιτροπή του Συλλόγου υπό την νέα ονομασία αποτελούσαν οι ακόλουθοι: Μενέλαος Γ. Παντελίδης, Χαρίλαος Γ. Παντελίδης, Μορφής Μιχαήλ, Αναστάσης Χ. Οικονομίδης, Γεώργιος Χ. Οικονομίδης, Πρόδρομος Παπαδόπουλος, Πολύβιος Α. Παπαδόπουλος, Μιχαλάκης Γ.Π. Μιχαηλίδης. Η σφραγίδα του Συλλόγου έφερε τώρα στο κέντρο αετό με στεφάνι στα πόδια, μέσα στο οποίο υπήρχε το γράμμα Ε και στην περιφέρεια: ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «Ο ΕΥΑΓΟΡΑΣ» ΕΝ ΒΑΡΩΣΙΟΙΣ (ΚΥΠΡΟΥ).
Οι πρώτοι επαρχιακοί αγώνες έγιναν στο γήπεδο της Αστικής Σχολής Αγίας Ζώνης στις 20 και 21 Μαίου 1918 με υπεύθυνο γι’ αυτούς τον γενικό γραμματέα του Συλλόγου Πολύβιο Α. Παπαδόπουλο, ο οποίος διετέλεσε και πρόεδρός του για αρκετές δεκαετίες.
Οι νικητές των πρώτων αυτών αγώνων ήταν οι ακόλουθοι:
Στο ίδιο γήπεδο έγιναν και οι δεύτεροι επαρχιακοί αγώνες το 1919. Οι τρίτοι επαρχιακοί αγώνες έγιναν στο νέο στάδιο που δημιουργήθηκε στο μεταξύ και ήταν Προκριτικοί Αγώνες για τους Παγκύπριους Αγώνες στους οποίους ο Σύλλογος άρχισε να λαμβάνει μέρος.
Το σημερινό στάδιο της Αμμοχώστου δημιουργήθηκε σε χώρο που ανήκε σε δυο κατοίκους της Αμμοχώστου και σε Τουρκοκύπριο που βρισκόταν στην Κωνσταντινούπολη. Την αγορά του λειβαδιού του Τουρκοκυπρίου ανέλαβε να κάμει ο Κουννάς, στο όνομα του οποίου βρισκόταν το κτήμα για πολλά χρόνια.
Μετά την τουρκική εισβολή του 1974 ο ΓΣΕ συνεχίζει τη δράση του στην προσφυγιά, φιλοξενούμενος για προπονήσεις και αγώνες των αθλητών του στη Λεμεσό, στη Λάρνακα και στη Λευκωσία.
Αθλητές
Ο ΓΣΕ παρουσίασε και εξακολουθεί να παρουσιάζει αξιόλογη αθλητική δράση από της ιδρύσεώς του. Έχει δώσει αθλητές που διακρίθηκαν τόσο στον Ολυμπιακό όσο και στο διεθνή χώρο, όπως οι: Αβραάμ Μάρκου, Κωνσταντίνο Αρτυματά, Κώστα Τσούκκα, Αντώνη Γιάλλουρο, Μιχάλη Μέρτακκα, Μωυσή Μάντζιαλο, Νική Γεωργίου, Σταύρος Τζωρτζής, Αντώνης Παπαδόπουλος, Λουκάς Λουκά, Ηλίας Λουκά, Παναγιώτης Χατζηστάθης, Λάμπρος Κεφάλας, Φίλιππος Φιλίππου, Χάρης Δημητρίου, Γεώργιος Τσούκκας, Μιχαήλ Μέρτακας, Δημητράκης Παντελίδης, Άντρη Αβραάμ, Μαρία Νεοφύτου, Ευαγγελία Λοίζου, Έλενα Σωφρονίου, Πέτρος Τσάκιρος, Φώτη Στεφανή, Φάνη και Προκόπη Γεωργίου, Άντη Ιωάννου, Πιέρο Τσιήσο, Κυριάκο Κυριάκου, Έλενα Σωφρονίου, Πρόδρομο Κατσαντώνη, Άντρη Σιάλου, Ελένη Αρτυματά Νεκταρία Παναγή (κλασικός αθλητισμός), Όλγα Α. Λοΐζου (κολύμβηση). Πανίκος Ιακώβου (ποδόσφαιρο), Δημήτρης Δημητρίου και Παναγιώτης Νικολάου (ιστιοπλοΐα), Δημήτρης και Τάσος Λόρδος (σκοποβολή) κ.ά.
Α. ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΕΙΟΥ