Εχίβη Echive

Image

Όνομα διαφόρων γυναικών της περιόδου της Φραγκοκρατίας, που έδρασαν στην Κύπρο. Οι γνωστότερες απ' αυτές είναι:

 

Εχίβη ντ' Ιμπελέν: Μέλος της γνωστής οικογένειας των ντ’ Ιμπελέν (Ιβελίνων), κόρη του Ιωάννη Β' ντ' Ιμπελέν, άρχοντα της Βηρυτού. Νυμφεύθηκε τον Γουίδο Λουζινιανό, αδελφό του βασιλιά της Κύπρου Ερρίκου Β' (1285-1324) και κοντοστάβλη του νησιού. Μαζί του απέκτησε τον Ούγο, βασιλιά της Κύπρου από το 1324 μέχρι το 1359.

 

Εχίβη ντε Μοντφόρτ: Σύζυγος του Πέτρου, γιου του βασιλιά της Κύπρου Ούγου Δ΄. Ο γάμος τους είχε γίνει το 1342, παρά τις αρχικές αντιρρήσεις του πάπα επειδή ο Πέτρος ήταν μικρότερος της (ηλικίας μόλις 13 χρόνων, αφού είχε γεννηθεί το 1329) και επειδή υπήρχε μεταξύ τους και συγγενικός δεσμός. Η Εχίβη πέθανε μερικά χρόνια αργότερα, πριν ακόμη ανεβεί στον θρόνο της Κύπρου ο Πέτρος, κι έτσι δεν έγινε βασίλισσα του νησιού. Ο Πέτρος νυμφεύθηκε για δεύτερη φορά το 1353 την Ελεονώρα της Αραγονίας. Βασιλιάς της Κύπρου, ως Πέτρος Α', έγινε το 1359.

 

Εχίβη Λουζινιανή: Κόρη του βασιλιά της Κύπρου Ούγου Δ' (1324-1359) και αδελφή των βασιλιάδων της Κύπρου Πέτρου Α' (1359-1369) και Ιακώβου Α' (1382-1398). Στα 1340 η Εχίβη παντρεύτηκε τον Φερδινάνδο Β' της Μαγιόρκας. Όπως αναφέρει ο Λεόντιος Μαχαιράς, η Εχίβη πέθανε στα 1363 από θανατικό (επιδημία πανώλους) που είχε πλήξει την Κύπρο.

 

Εχίβη Λουζινιανή: Κόρη του βασιλιά της Κύπρου Ιακώβου Α' (1382-1398) και αδελφή του βασιλιά της Κύπρου Ιανού (1398-1432).

 

Εχίβη ντε Μομπελιέ: Σύζυγος του Γεράρδου ντε Μοντεγκιού, ανεψιού του Λατίνου αρχιεπισκόπου Λευκωσίας Ευστοργίου ντε Μοντεγκιού. Μετά τον θάνατο του πρώτου της συζύγου, η Εχίβη παντρεύτηκε λίγο αργότερα τον Βαλιάν (Μπαλιάν) Ιβελίνο. Ο πρώτος της σύζυγος σκοτώθηκε στις 23.6.1229 σε μάχη κοντά στη Λευκωσία, κατά των αυτοκρατορικών στρατευμάτων του Φρειδερίκου Β' της Γερμανίας, που δρούσε στην Κύπρο την οποία εποφθαλμιούσε, ως κηδεμόνας του ανήλικου βασιλιά Ερρίκου Α', τα συμφέροντα του οποίου υπερασπίζονταν οι Ιβελίνοι. Κατά τη διάρκεια του πολέμου, αναφέρεται ότι η Εχίβη είχε κλειστεί στο φρούριο του Βουφαβέντο, το οποίο και υπερασπίστηκε κατά των στρατευμάτων του Γερμανού αυτοκράτορα.

 

Εχίβη ντε Σκαντελιόν: Μια από τις πολλές ερωμένες του βασιλιά της Κύπρου Πέτρου Α' (1359-1369), τις οποίες συνήθως κυνηγούσε με μανία η σύζυγός του, δυναμική βασίλισσα Ελεονώρα της Αραγονίας. Κατά τον Λεόντιο Μαχαιρά, η Εχίβη σώθηκε από την εκδίκηση της βασίλισσας, επειδή ο σύζυγός της Ρενιέ λε Πετίτ την προστάτευσε. Η Εχίβη βρισκόταν μαζί με τον βασιλιά στο υπνοδωμάτιό του, όταν οι ευγενείς του εισέβαλαν σ' αυτό και τον δολοφόνησαν. Ο Πέτρος είχε κάνει δώρο στην Εχίβη το αγρόκτημα της Αθαλάσσας, κοντά στη Λευκωσία.