Ζάνος Σάββας

Image

Πεσών κατά τη διάρκεια του ένοπλου απελευθερωτικού αγώνα του 1955 - 1959. Γεννήθηκε στο χωριό Λευκόνοικο της επαρχίας Αμμοχώστου το 1922 και σκοτώθηκε από Άγγλους στρατιώτες στο χωριό του, στις 6 Οκτωβρίου 1958. Ήταν φτωχός οικογενειάρχης, οδηγός φορτηγού αυτοκινήτου.

 

Σύμφωνα προς τις υπάρχουσες μαρτυρίες, ο Σάββας Ζάνος δεν ήταν μέλος της ΕΟΚΑ. Φαίνεται όμως ότι είχε συνεργαστεί με μέλη της Οργάνωσης, που μάλιστα αρκετές φορές κρύβονταν τις νύχτες στο σπίτι του.

 

Στις 6 Οκτωβρίου 1958 έγινε από μέλη της ΕΟΚΑ βομβιστική επίθεση εναντίον Άγγλων στρατιωτών στο Λευκόνοικο. Μόλις ακούστηκε η έκρηξη, ο Σάββας Ζάνος (που ξυριζόταν σε κουρείο του χωριού του τη στιγμή εκείνη) έτρεξε μισοξυρισμένος προς την τοποθεσία του επεισοδίου, άγνωστο γιατί και παρά τις προτροπές φίλου του να μη πάει εκεί. Μόλις πλησίασε, οι Άγγλοι στρατιώτες του επετέθησαν και τον λόγχισαν επανειλημμένα. Λίγο αργότερα τον πυροβόλησαν στο κεφάλι.

 

Πιθανώς ο Σάββας Ζάνος είχε συνεννοηθεί με εκείνους που είχαν ρίξει τη βόμβα, προκειμένου να τους βοηθήσει, ίσως για την απόκρυψη κι απομάκρυνσή τους.

 

Ετάφη στο χωριό του με τιμές ήρωα.