Θεοφάνους Χάννα, Jadwiga

Image

Noμικός, συντάκτης. Γεννήθηκε στη Βαρσοβία της Πολωνίας το 1950. Μετά τις γυμνασιακές της σπουδές, σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας και απέκτησε τον τίτλο του Master in Law. To 1972 προσελήφθη από τον Επιστημονικό Εκδοτικό Οίκο (Polish Scientific Publishers) και συνέχισε ειδικές σπουδές για τους συντάκτες βιβλίων, όπου της απονεμήθηκε δίπλωμα συντάκτη.

 

Συνέχισε να εργάζεται ως βοηθός συντάκτη στο τμήμα εκδόσεως πειραματικών διδακτικών βιβλίων για φοιτητές πανεπιστημίων. Κατά την περίοδο συνεργασίας της με τον οίκο Polish Scientific Publishers, διετέλεσε συντάκτης διαφόρων εκδόσεων από τις οποίες αρκετές βραβεύτηκαν με κρατικά βραβεία σε διάφορους διαγωνισμούς βιβλίων. Αντιπροσώπευσε το τμήμα της του Polish Scientific Publishers σε διάφορες διεθνείς εκθέσεις βιβλίων.

 

Εγκαταστάθηκε στην Κύπρο το 1977. Το 1980/81 παρακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Μεσογειακό Ινστιτούτο Διευθύνσεως και έτυχε σχετικού διπλώματος.

 

Από το 1982 και για το υπόλοιπο της ζωής της συνεργάστηκε με τον εκδοτικό Οίκο «Φιλόκυπρος Λτδ» και υπήρξε βασική συνεργάτρια της Μεγάλης Κυπριακής Εγκυκλοπαίδειας και άλλων εκδόσεων του ιδίου Οίκου.

 

Μεταξύ άλλων , η Χάννα Θεοφάνους, με το ψευδώνυμο Άννα Ερκολάνι και σε συνεργασία με τον Άντρο Παυλίδη, μετέφρασε για πρώτη φορά στην ελληνική από το ιταλικό πρωτότυπο, την «Ιστορία της Κύπρου» του Φλωρίου Βουστρωνίου (16ος αιώνας). Το έργο, που εξεδόθη σε ένα ογκώδη τόμο από τον οίκο «Φιλόκυπρος» το 1998, βραβεύθηκε από την ιταλική κυβέρνηση.

 

Η Χάννα Θεοφάνους πέθανε στις 30 Οκτωβρίου 2005.