Σιαπκαρά-Πιτσιλλίδου Θέμις

Επιστήμων ερευνήτρια, κόρη του ποιητή και δημοσιογράφου Ευέλθοντος Πιτσιλλίδη*. Γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1911. Σπούδασε φιλολογία (ελληνική, λατινική, γαλλική) και γλωσσολογία στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης και σε άλλα ανώτατα εκπαιδευτήρια της Γαλλίας. Κατά τα χρόνια του Β' Παγκοσμίου πολέμου εγκαταστάθηκε στην Κύπρο κι εργάστηκε ως καθηγήτρια στη Λεμεσό. Αργότερα επέστρεψε ξανά στη Γαλλία. Έκαμε έρευνες σε βιβλιοθήκες και αρχεία του Λονδίνου, της Οξφόρδης, της Βενετίας, της Αθήνας και των Βρυξελλών.

 

Μέλος του Centre National de la Recherche Scientifique  από   το 1949. Με τη συμβολή του Κέντρου αυτού εξέδωσε το 1952 το έργο της Le  Pétrarquisme  en  Chypre. Poèmes d' amour en dialecte chypriote... (β' έκδοση, 1975). To 1976 εξέδωσε το πιο πάνω έργο και στην ελληνική (στην Αθήνα), με τίτλο:  Πετραρχισμός στήν Κύπρο. Ρίμες γάπης πό χειρόγραφο το16ου αώνα μέ μεταφορά στήν κοινή μας γλώσσα. 

 

Το χειρόγραφο στο οποίο βασίστηκε βρίσκεται στη Μαρκιανή Βιβλιοθήκη της Βενετίας και αποτελεί συλλογή ερωτικών ποιημάτων άγνωστου Κυπρίου ποιητή του 16ου αιώνα, επηρεασμένου από το έργο του Πετράρχη. Το χειρόγραφο είχε εντοπίσει πρώτος ο Κωνσταντίνος Σάθας*, χωρίς όμως να το εκδώσει.

 

Η Θέμις Πιτσιλλίδου-Σιαπκαρά εξέδωσε επίσης το βιβλίο:  ερωπαϊκή ποίηση στόν λληνικό χῶρο. Ρίμες γάπης το 16ου αώνα (Αθήνα, 1980). Επίσης το έργο: Hubert Pernot σέ να του γράμμα (Αθήνα, 1983).

 

Το 1975 τιμήθηκε για την προσφορά της από την Ακαδημία Αθηνών με βραβείο και χρηματικό έπαθλο του Ιδρύματος Κ. Ουράνη.

 

Πέθανε το 2001.