Νικολάου Ιωνάς

Υπουργός Δικαιοσύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας

Image

Ο Ιωνάς Νικολάου γεννήθηκε στο Γέρι της επαρχίας Λευκωσίας στις 21 Ιανουαρίου 1963.  Σπούδασε Νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Λονδίνο σε θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης που σχετίζονται με την εναρμόνιση με το κοινοτικό κεκτημένο και με την απελευθέρωση των μονοπωλιακών αγορών.

Εξελέγη βουλευτής Λευκωσίας με τον ΔΗ.ΣΥ. στις εκλογές της 27ης Μαΐου 2001, και 21ης Μαΐου 2006 και επανεξελέγη στις εκλογές της 22ας Μαΐου 2011.

Διετέλεσε Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών από τον Ιούνιο του 2004 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2013. Διετέλεσε εκπρόσωπος της Βουλής των Αντιπροσώπων στην κοινοβουλευτική συνέλευση της Δυτικο-Ευρωπαϊκής Ένωσης (Κ.Σ. Δ.Ε.Ε).

 

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Νεολαίας του ΔH.ΣY. (ΝΕ.ΔΗ.ΣΥ.), οργανωτικό στέλεχος του μαθητικού τμήματος και πρόεδρος του μαθητικού συμβουλίου της ΝΕ.ΔΗ.ΣΥ. την περίοδο 1979-1980. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του στην Ελλάδα υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Φοιτητικής Παράταξης Κυπρίων «Πρωτοπορία» και μέλος των συμβουλίων της από το 1982 έως το 1985. Ήταν επίσης εκπρόσωπος των φοιτητών στο Συμβούλιο του Τμήματος της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της Εθνικής Φοιτητικής Ένωσης Κυπρίων (Ε.Φ.Ε.Κ.) Θεσσαλονίκης. Το 1986 εξελέγη μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της ΝΕ.ΔΗ.ΣΥ., πρωτοστατώντας στην ίδρυση της Μαθητικής Κίνησης (ΜΑ.ΚΙ.).

Διετέλεσε εκλελεγμένο μέλος της Επαρχιακής Εκτελεστικής Γραμματείας ΔΗ.ΣΥ. Λευκωσίας. Το 1990 εξελέγη γραμματέας κλαδικών οργανώσεων, το 1993 επαρχιακός οργανωτικός γραμματέας και το 1999 επαρχιακός γραμματέας ΔΗ.ΣΥ. Λευκωσίας, θέση στην οποία υπηρέτησε έως το 2003.

Διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής Σιτηρών Κύπρου από το 1995 έως το 1998 και Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (Α.Η.Κ.) από το 1998 έως το 2001.

 

 

Ως βουλευτής, διετέλεσε Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών και αρχηγός της αντιπροσωπίας της Βουλής στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Δυτικοευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Την 1η Μαρτίου 2013 διορίστηκε Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως στην κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη. Παρέμεινε στη θέση του σε όλη τη διάρκεια της πρώτης θητείας της κυβέρνησης (2013-2018). Συνέχισε να ηγείται του Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και μετά την επανεκλογή του Νίκου Αναστασιάδη στην προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας το 2018.

Τον Απρίλιο του 2019 εντοπίστηκαν επτά δολοφονημένες γυναίκες και παιδιά, με την αστυνομία να συλλαμβάνει τον κατά συρροή δολοφόνο Νίκο Μεταξά. Ωστόσο, διαπιστώθηκαν λάθη των αρμοδίων υπηρεσιών κατά την δήλωση εξαφάνισης των θυμάτων τα προηγούμενα χρόνια. Ο Ιωνάς Νικολάου παραιτήθηκε από Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως στις 2 Μαΐου 2019 για λόγους πολιτικής ευθιξίας και μόνον, επεξηγώντας ότι δεν είχε καμία προσωπική ευθύνη για τις καταγγελίες. Βίντεο: Διαδήλωση για παραίτηση Ιωνά

Αποχώρησε από τη θέση του στις 31 Μαΐου 2019.