Θράσου Χάρης

Image

Διετέλεσε υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Γεννήθηκε στον Άγιο Δομέτιο το 1943. Αποφοίτησε από το Πρακτικό Τμήμα του Παγκυπρίου Γυμνασίου το 1961. Σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός στη Μόσχα από το 1962-1966. Εργάστηκε για λίγο χρονικό διάστημα στο Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων και επέστρεψε στη Μόσχα όπου το 1967 πήρε τον τίτλο του M.Sc (1st degree Honours) στην Υδραυλική Μηχανική. Από το 1968 μέχρι το 1970 εργάστηκε για δύο χρόνια στο Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων ως Εκτελεστικός Μηχανικός. Το 1970 μεταπήδησε στον ιδιωτικό τομέα, ίδρυσε και είναι Διευθύνων Σύμβουλος του Γραφείου Α/φοί Θράσου & Συνεργάτες, ένα από τα μεγαλύτερα Γραφεία Συμβούλων Πολιτικών Μηχανικών & Αρχιτεκτόνων στην Κύπρο.

 

Είναι μέλος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Κύπρου και του Συνδέσμου Πολιτικών Μηχανικών & Αρχιτεκτόνων Κύπρου. Διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Πολιτικών Μηχανικών & Αρχιτεκτόνων Κύπρου. Διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου από το 1976 μέχρι το 1990 και Πρόεδρος του Συνδέσμου από το 1990 μέχρι το 1992. Εκπροσώπησε το Σύνδεσμο σε αρκετά συνέδρια του εξωτερικού. Συνέβαλε δραστήρια μαζί με άλλους Μηχανικούς στην ίδρυση του Επιστημονικού Τεχνικού Επιμελητηρίου Κύπρου (ΕΤΕΚ). Διετέλεσε μέλος της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής. Αργότερα εξελέγη μέλος της πρώτης Διοικούσας Επιτροπής και Α' Αντιπρόεδρος του ΕΤΕΚ από το 1993 μέχρι το 1996.

 

Διετέλεσε μέλος και Πρόεδρος σε διάφορες δημόσιες εταιρείες και Οργανισμούς. Υπήρξε επίσης ως πρόεδρος του Πολεοδομικού Συμβουλίου Κύπρου.

 

Ο Χάρης Θράσου ανέλαβε καθήκοντα υπουργού στις 19 Μαΐου 2004 και παραιτήθηκε από την κυβέρνηση Τάσσου Παπαδόπουλου στις 17 Ιουλίου 2007, μαζί με τους άλλους τρεις προερχόμενους από το ΑΚΕΛ υπουργούς, λόγω της αποχώρησης του ΑΚΕΛ από την τριμερή συνεργασία ΔΗΚΟ-ΑΚΕΛ-ΕΔΕΚ.

 

Το Μάρτιο του 2008 διορίστηκε πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου.