Βραχίμη Ελένη Ιωαννιδου

Image

Πολιτικός, δικηγόρος. Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 5 Αυγούστου 1939 από Ελληνοκύπριο πατέρα και Ελληνίδα μητέρα. Η οικογένεια της επέστρεψε στην Κύπρο το 1945. Φοίτησε στο Δημοτικό σχολείο Φανερωμένης και στο Παγκύπριο Γυμνάσιο θηλέων . Φοίτησε στο Ελληνικό Ωδείο και το Ωδείο Κύπρου , όπου έλαβε γνώσεις πιάνου και θεωρίας ανώτερου επιπέδου . Σπούδασε νομικά στο Λονδίνο και ανακηρύχθηκε BARRISTER AT LAW, τον Νοέμβριο του 1961. Εξασκεί το επάγγελμα του Δικηγόρου από το 1962,στην Λευκωσία. Συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πρώτες 10 Κύπριες δικηγόρους μαζί με τις  Στέλλα Σουλιώτη, Κωνσταντία Βάρδα, Καλλίσθένη Μαούνη κά που άνοιξαν δρόμους για τις γυναίκες σε ένα ανδροκρατούμενο επάγγελμα όπως η δικηγορία. Η Ελένη Βραχίμη ήταν η πρώτη γυναίκα δικηγόρος στο ελεύθερο επάγγελμα στην πρωτεύουσα με δικό της δικηγορικό γραφείο , το οποίο σήμερα συνεχίζουν τα δυο παιδιά της, ο Λαρης και ο Ροβερτος.

 

Διετέλεσε μέλος του πειθαρχικού συμβουλίου, καθώς επίσης και Γραμματέας του Παγκυπριου Δικηγορικού Συμβουλίου.

 

Στα φοιτητικά της χρόνια υπήρξε εκλεγμένη γραμματέας του φοιτητικού Συλλόγου του COUNCI L OF LEGAL EDUCATION.

 

Πολιτική

Υπήρξε ένα από τα ιδρυτικά  στελέχη του Δημοκρατικού Συναγερμού , κατέχοντας τον αριθμό 3 των εγγεγραμμένων μελών. Εργάστηκε σε όλες τις βαθμίδες για εδραίωση του κόμματος. Ήταν υποψήφια βουλευτής στις εκλογές του 1985 και του 1991.

 

Υπήρξε εκ των διοργανωτών της πορείας στον Άγιο Κασσιανό στις 19 Ιουλίου 1989 στη Λευκωσία ως επικεφαλής της Κίνησης Γυναικών «Επιστροφή», στο πλαίσιο διαφόρων κινητοποιήσεων γυναικών με την Ονομασία ‘Οι Γυναίκες Επιστρέφουν» που ξεκίνησαν το 1987. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης αυτής η Ελένη Βραχίμη, όπως και αρκετές άλλες ελληνοκύπριες και δημοσιογράφοι, συνελήφθη από τις κατοχικές αρχές και κρατήθηκε για αρκετές μέρες.

 

» Βλέπε Λήμμα Πορείες Γυναικών- Οι Γυναίκες Επιστρέφουν

 

Το 1992 εξελέγη πρόεδρος της  ΓΟΔΗΔΥ και το 1997 εξελέγη Γενικός Γραμματέας του κόμματος όπου υπηρέτησε μέχρι το 2004. Αποχώρησε  λόγω διαφωνίας της, στην ψήφιση του Σχεδίου ΑΝΑΝ, μάζι με άλλα στελέχη του Κόμματος όπως ο Δημήτρης Συλλούρης, ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου και Πρόδρομος Προδρόμου.

 

Η Ελένη Αυτοβιογραφούμενη

 

Άλλες δραστηριότητες:

  1. Είναι μέλος του συνδέσμου αγωνιστών μη συλληφθέντων της ΕΟΚΑ.
  2. Πρόεδρος του συνδέσμου Ελληνίδων Επιστημόνων.
  3. Εκλεγμένη αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Τουρκοκρατουμενων περιουσιών ΣΙΤΟΠ.
  4. Μέλος του φορέα για την ίση κατανομή των βαρών λόγω της Τουρκικής Εισβολής.
  5. Πρόεδρος της Αναθεωρητικής Αρχής του Κεντρικού φορέα ισότιμης κατανομής των βαρών από το 1997 μέχρι το 2012.
  6. Μέλος της συντονιστικής επιτροπής της Γυναικείας κίνησης Επιστροφής.
  7. Διετέλεσε πρόεδρος των αυτοτελώς εργαζομένων
  8. Διετέλεσε πρόεδρος του συνδέσμου Σοροπτιμιστριών Κύπρου
  9. Αρθρογραφεί σε διάφορες εφημερίδες και περιοδικά σε θέματα νομικά, κριτικές αποφάσεων των δικαστηρίων, κοινωνικά και πολιτικά
  10. Συμμετείχε σε διαφορά συνέδρια του εξωτερικού σε πολιτικά θέματα και ιδιαίτερα σε διαφώτιση επι του Κυπριακού προβλήματος και σε θέματα ισότητας των γυναικών.

Φώτο Γκάλερι

Image