Ισλαμισμός

Image

Είναι η τελευταία ή νεότερη από τις μεγάλες θρησκείες, εκείνη την οποία ίδρυσε ο προφήτης Μωάμεθ μεταξύ των φυλών της Αραβίας κατά τον 7ο μ.Χ. αιώνα. Η ονομασία παράγεται από την αραβική λέξη ισλάμ που απαντάται πολλές φορές στο ιερό βιβλίο της θρησκείας, το Κοράνι, και σημαίνει παράδοση, ευσεβής υποταγή [στο θέλημα του Θεού].

 

Στη Δύση η θρησκεία του Ισλάμ είναι γνωστή και με την ονομασία Μωαμεθανισμός (από το όνομα του προφήτη- ιδρυτή της)· ωστόσο οι ίδιοι οι πιστοί, προτιμούν ως πιο σωστή την ονομασία Μουσουλμανισμός και αποκαλούν τους εαυτούς των Μουσουλμάνους αντί Μωαμεθανούς.

 

Κατ’ επέκταση, με τον όρο Ισλαμισμός υποδηλώνεται και το σύνολο των λαών ή/ και των κρατών που πιστεύουν στην ισλαμική θρησκεία. Η Κύπρος, εξαιτίας της γεωγραφικής θέσης στην οποία βρίσκεται, μεταξύ Ανατολής και Δύσης, είχε συνεχείς και ποικίλες σχέσεις με διάφορους ισλαμικούς λαούς, αραβικούς και άλλους. Εξάλλου οι Τούρκοι που κατείχαν την Κύπρο από το 1570/71 μέχρι και το 1878, είναι Μουσουλμάνοι. Το ίδιο και οι Τουρκοκύπριοι. Οι σχέσεις της Κύπρου με τους διάφορους μουσουλμανικούς λαούς, εξετάζονται στη «Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια» σε χωριστά λήμματα για τον κάθε λαό ή την κάθε χώρα.

 

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί, ότι ένα από τα πιο σημαντικά θρησκευτικά τεμένη των Μουσουλμάνων, βρίσκεται στην Κύπρο. Πρόκειται για το τέμενος της Ουμ Χαράμ ή, όπως είναι ευρύτερα γνωστό, Χαλά Σουλτάν Τεκκές. Είναι κτισμένο στη δυτική όχθη της αλυκής της Λάρνακας και θεωρείται το τρίτο σε σπουδαιότητα ιερό μέρος προσκυνήματος για τους Μουσουλμάνους, μετά την Κααβά (Μέκκα) και το Ιερό του Μωάμεθ (Μεδίνα). Βλέπε λεπτομέρειες, καθώς και περισσότερα για την ισλαμική θρησκεία, στο λήμμα Χαλά Σουλτάν Τεκκές, ιδίως δε στο λήμμα Μωάμεθ.

Φώτο Γκάλερι

Image