Καρογιάν Μάριος

Πρόεδρος Δημοκρατικής Παράταξης

Image

Πολιτικός, πρόεδρος της Δημοκρατικής Παράταξης (ΔΗΠΑ) κόμμα το οποίο ιδρύθηκε στις 21 Οκτωβρίου του 2018 μετά από διάσπαση του ΔΗΚΟ.

 

Γεννήθηκε στη Λευκωσία στις 31 Μαΐου 1961 από πατέρα Αρμενοκύπριο και μητέρα Μαρωνίτισσα. Μετά τις γυμνασιακές του σπουδές πήγε στην Ιταλία όπου και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Περούτζια, με ειδίκευση στον ιστορικό και διεθνή κλάδο. Διετέλεσε πρόεδρος της φοιτητικής παράταξης «Αναγέννηση» Ιταλίας (1981) και της Φοιτητικής Ένωσης Κυπρίων της Περούτζια (1983). Επίσης μέλος της διοικούσας επιτροπής της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Φοιτητών και Νέων Επιστημόνων (ΠΟΦΝΕ).

 

Μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος, από το 1988 μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΔΗΚΟ και από το 1997 μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος. Διετέλεσε δε διευθυντής του γραφείου του προέδρου της Βουλής (1991 – 2001, επί προεδρίας της Βουλής των Αλέξη Γαλανού και Σπύρου Κυπριανού) και διευθυντής του γραφείου τύπου του προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου και ταυτόχρονα αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος (2003 – 2006).

 

Στις 22 Οκτωβρίου 2006, κατά τις ενδοκομματικές εκλογές, ο Μάριος Καρογιάν εξελέγη πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος. Επανεξελέγη στις 24 Μαρτίου του 2009. Είναι επίσης μέλος του Εθνικού Συμβουλίου, ενώ κατά τις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου 2006 εξελέγη βουλευτής Λευκωσίας. Μέλος διαφόρων επιτροπών της Βουλής. Μετά την εκλογή του Δημήτρη Χριστόφια στην προεδρία της Δημοκρατίας, στην προεδρία της Βουλής εξελέγη ο Μάριος Καρογιάν στις 6 Μαρτίου 2008.

 

Το Φεβρουάριο του 2013 ο Μάριος Κάρογιαν και το ΔΗΚΟ στήριξαν την υποψηφιότητα του Νίκου Αναστασιάδη ο οποίος και εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Το Δεκέμβριο του 2013 στο πλαίσιο  ενδοκομματικών εκλογών  έχασε την προεδρία του Κόμματος από τον Νικόλα Παπαδόπουλο. Μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2016 ο Μάριος Κάρογιαν  ήρθε σε αντιπαράθεση με την ηγεσία του κόμματος κυρίως σε ότι αφορά διαφορές στην προσέγγιση του Κυπριακού. Απεβλήθη από το ΔΗΚΟ μαζί με δεκάδες άλλα επώνυμα στελέχη το Φεβρουάριο του 2018 λίγο μετά τις Προεδρικές Εκλογές. Τον Οκτώβριο του 2018 ίδρυσε τη Δημοκρατική Παράταξη η οποία στις Ευρωεκλογές το Μάιο του 2019 πήρε ποσοστό 4%.

 

Δημοσίευσε άρθρα και μελέτες για το Κυπριακό πρόβλημα, την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλα. Του έχει απονεμηθεί το παράσημο του Ανώτερου Ταξιάρχη της Τιμής από την Ελληνική Δημοκρατία.

 

Πηγή:

www.polignosi.com

 

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image
Image