Σχίζας Χρίστος

Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ηλεκτρονικής Υγείας

Image

Καθηγητής Πληροφορικής, εκτελεστικός Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ηλεκτρονικής Υγείας. Τα κύρια αντικείμενα έρευνας και διδασκαλίας του είναι η τεχνική-υπολογιστική νοημοσύνη, η ηλεκτρονική υγεία, τα έξυπνα συστήματα υποστήριξης αποφάσεων, η ιατρική πληροφορική, τα διαγνωστικά και προγνωστικά συστήματα, και η μοντελοποίηση  του εγκεφάλου και της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Εισήγαγε την διδασκαλία μαθημάτων ηλεκτρονικής υγείας στα πτυχία Πληροφορικής και Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κύπρου από το 2007.

 

Γεννήθηκε στις 7 Δεκεμβρίου 1952 στο χωριό Ευρύχου και φοίτησε στο Γυμνάσιο Σολέας.

Μετά την στρατιωτική του θητεία ως Αξιωματικός Πεζικού πήγε στο Λονδίνο για σπουδές όπου πήρε το πρώτο πανεπιστημιακό πτυχίο στην ηλεκτρονική μηχανική το 1978 και Διδακτορικό το 1981 από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, και ΜΒΑ από το Πανεπιστήμιο της Ινδιανάπολις των ΗΠΑ το 1988. Έλαβε το βραβείο William Lincoln Shelley από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου για αριστεία στην έρευνα, και υποτροφία Fulbright για συνεργατική έρευνα στα Πολιτειακά Πανεπιστήμια της Νότιας Καλιφόρνιας και της Πενσυλβάνιας των ΗΠΑ.

 

Πριν από τον επαναπατρισμό του διετέλεσε μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, και Καθηγητής Υπολογιστικών Συστημάτων Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο της Ινδιανάπολις των ΗΠΑ.

 

Διετέλεσε Καθηγητής στο Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Κύπρου από της ίδρυσης του ως το πρώτο μέλος Ακαδημαϊκού προσωπικού που ανέλαβε καθήκοντα στο Τμήμα Πληροφορικής το 1991. Από το 2002-2006 υπηρέτησε ως Αντιπρύτανης στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, και από το 2015-2018 Μέλος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κύπρου. Ως Αντιπρύτανης Οικονομικών και Διοίκησης κατάρτησε τον «Κοινωνικό Συμβόλαιο» για την ετοιμασία και αιτιολόγηση του ετήσιου προϋπολογισμού του Πανεπιστημίου, το Σχέδιο μεταρρύθμισης και αποκέντρωσης των Διοικητικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου, και τους πρώτους Κανονισμούς για την οικονομική διαχείριση των εξωτερικά χρηματοδοτούμενων ερευνητικών προγραμμάτων και συμβουλευτικών υπηρεσιών. Χαρακτηρίστηκε από τους συναδέλφους του ως «πατέρας της μεταρρύθμισης» στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

 

Είναι ιδρυτής του εργαστηρίου Υπολογιστικής Νοημοσύνης και συνιδρυτής του εργαστηρίου Ηλεκτρονικής Υγείας του Πανεπιστημίου Κύπρου. Η έρευνα του χρηματοδοτείται κυρίως από Ευρωπαϊκά κονδύλια και κονδύλια του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας της Κύπρου. Με αυτά τα κονδύλια χρηματοδοτήθηκαν και συνεχίζουν να χρηματοδοτούνται διαχρονικά πέραν των εκατό νέων ερευνητών, διδακτορικών φοιτητών, και αποφοίτων πανεπιστημίων. Επιπλέων, είναι ένας από τους Καθηγητές που ετοίμασαν τις προτάσεις και κέρδισαν ανταγωνιστικά την χρηματοδότηση για την ίδρυση των Κέντρων Αριστείας, CYENS: Interactive Media Smart Systems and Emerging Technologies, και CY-Biobank: Biobanking and the Cyprus Human Genome Project. Η συνολική χρηματοδότηση και των δύο Κέντρων Αριστείας ανέρχεται στα 91εκ ευρώ.

 

Είναι από το 1995 εμπειρογνώμονας σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΕ) σε θέματα της κοινωνίας της πληροφορίας, και της ηλεκτρονικής υγείας. Είναι από το 2019 ο Εθνικός Εκπρόσωπος στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ηλεκτρονικής Υγείας (eHealth Network) το οποίο είναι το επίσημο συμβουλευτικό σώμα της ΕΕ για τον καθορισμό της ευρωπαϊκής πολιτικής για την ηλεκτρονική υγεία και την εφαρμογή της σε όλα τα Κράτη Μέλη της ΕΕ. Στον ευρωπαϊκό χώρο υγείας (EU4Health) θεωρείται ως ένας από τους εμπνευστές της ηλεκτρονικής υγείας και της ασθενοκεντρικής προσέγγισης του όρου που πρακτικά κτίζονται τα οικοσυστήματα ηλεκτρονικής υγείας που υπηρετούν εθνικά και διασυνοριακά τις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης. Είναι από το 2016 ο Εθνικός Εκπρόσωπος στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων της ΕΕ SC1 (Health) HORIZON 2020 Programme Committee.

 

Είναι από τα ιδρυτικά Μέλη του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής και διετέλεσε Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, και αμισθί Πρόεδρος και Μέλος του Επιστημονικού του Συμβουλίου. Διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (CyTA). Είναι ιδρυτής και διετέλεσε Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ραδιοφωνικού Σταθμού του Πανεπιστημίου Κύπρου, Πανεπιστημιακή Φωνή – UcyVoice.

 

Έχει δημοσιεύσει με επιστημονικούς συνεργάτες και διδακτορικούς φοιτητές του πέραν των 150 άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά, βιβλία, και πρακτικά διεθνών επιστημονικών συνεδρίων. Έχει εποπτεύσει τουλάχιστον είκοσι διδακτορικές διατριβές και συνεχίζει να εποπτεύει σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Groningen της Ολλανδίας. Υπηρετεί ως συνεργάτης και συντάκτης σε επιστημονικά περιοδικά στο χώρο της Ηλεκτρονικής Υγείας, της Πληροφορικής, και της Τεχνολογίας, όπως π.χ., “Associate editor of the journal Technology and Health Care, area editor of the journal IEEE Transactions on Information Technology in Biomedicine, and member of the editorial board of the journal of Intelligent Systems”. Είναι, ή διετέλεσε μέλος των διεθνών επαγγελματικών σωμάτων, Life Senior Member IEEE, Fellow BCS, Fellow IEE, και Μέλος ΕΤΕΚ.

 

Το 2016 διορίστηκε και επαναδιορίστηκε το 2018 από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας ως Σύμβουλος του για θέματα Ηλεκτρονικής Υγείας στα πλαίσια εισαγωγής του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ) και της Ευρύτερης μεταρρύθμισης του τομέα της υγείας.

 

Σήμερα είναι εκτελεστικός Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ηλεκτρονικής Υγείας – Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου η οποία συστάθηκε στις 23 Οκτωβρίου του 2019 με βάση τον περί Ηλεκτρονικής Υγείας Νόμο Ν. 59(Ι)/2019 που ψηφίστηκε στις 19 Απριλίου 2019. Πρωτοστάτησε στη σύνταξη του σχετικού νομοσχεδίου το οποίο παρουσίασε και υποστήριξε ενώπιον της Επιτροπής Υγείας της Βουλής των Αντιπροσώπων ως εκπρόσωπος του Υπουργού Υγείας.

 

Υπηρέτησε μέχρι το 2018 ως εθελοντής την Εθνική Φρουρά με τον βαθμό του έφεδρου Υπολοχαγού. Τον ελεύθερο του χρόνο διαβάζει ελληνική κυρίως λογοτεχνία, ασχολείται με τον κήπο του και τις συλλογές του, ακούει Βυζαντινή μουσική, και φιλοσοφεί με τον αδελφό του Άκη, χειρούργο ορθοπεδικό.

 

Προέρχεται από δεκαμελή οικογένεια με πατέρα γεωργό από την . Η μητέρα του, Ειρήνη,  προέρχεται από τα γένη των Σωφρονίου και Θεοχαρίδη. Είναι νυμφευμένος με την Έλενα Χριστοδουλίδου, επίσης από την Ευρύχου, καθηγήτρια φυσικής αγωγής. Οι θυγατέρες τους Νατάσα και Ειρήνη απέκτησαν διδακτορικό στους τομείς της Ιατρικής Γενετικής, και της Ηλεκτρονικής Υγείας αντίστοιχα, και εργάζονται στην Κύπρο. Τα εγγόνια τους Αμέλια και Χρίστος του δίνουν καθημερινή ευτυχία και ελπίδες για μια καλύτερη και ελεύθερη πατρίδα. 

 

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image