Βοσκός Ανδρέας

Image

Kαθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Κατάγεται από την Πάνω Ζώδια. Δίδαξε επίσης στο Πανεπιστήμιο Λωζάνης (1976-1977), στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (1979-1983) και στο Πανεπιστήμιο Κύπρου (1999). Είναι σήμερα Πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

 

Το ερευνητικό του έργο μέχρι το 1984 ήταν κατά κύριο λόγο επικεντρωμένο στον Όμηρο και στην Κριτική του κειμένου, στην Αρχαϊκή Λυρική ποίηση και στη Συγκριτική Φιλολογία. Από το 1984 μέχρι σήμερα η Αρχαία Κυπριακή Γραμματεία βρίσκεται στο επίκεντρο των ερευνητικών δραστηριοτήτων του. Δίδαξε, συν τοις άλλοις, επί σειρά ετών σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο θέματα της Αρχαίας Κυπριακής Γραμματείας και οργάνωσε Σεμινάρια στην Αθήνα και Συμπόσια στη Λευκωσία, σε συνεργασία με τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, τον Σύνδεσμο Ελλήνων Φιλολόγων Κύπρου «Στασίνος», το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και το Τμήμα Κλασσικών Σπουδών και Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Κύπρου (όπου πήραν μέρος δεκάδες μεταπτυχιακοί φοιτητές του με εργασίες τους, πολλές από τις οποίες έχουν δει το φως της δημοσιότητας, άλλες δε αποτέλεσαν τον πυρήνα –ολοκληρωμένων ήδη ή υπό σύνταξη– διδακτορικών διατριβών).

 

Ως ενεργό μέλος της Επιτροπής του Πανεπιστημίου Αθηνών για την Κύπρο συνέβαλε –κατά το μέρος που του αναλογούσε– στην οργάνωση εκπαιδευτικών εκδρομών της Φιλοσοφικής Σχολής και γενικά του Πανεπιστημίου Αθηνών στο νησί και Πολιτιστικών Τριημέρων (Επιστημονικών Συμποσίων τα τελευταία χρόνια) για την Κύπρο στην Αθήνα, και δεκάδων άλλων εκδηλώσεων στην ελληνική πρωτεύουσα και στην Κύπρο, η απήχηση των οποίων ήταν ευρεία και σημαντική σε πολλούς τομείς. Μαζί με τον Παναγιώτη Κοντό έχει αναλάβει την επιμέλεια –και σύνταξη διάφορων τμημάτων– της σειράς «Κυπριακά», από την οποία έχουν εκδοθεί ήδη 3 τόμοι υπό τον τίτλο Το Πανεπιστήμιο Αθηνών και η Κύπρος (Α΄ 1989, Β΄ 1993, Γ΄ 1998), και ένας τόμος υπό τον τίτλο Η εικόνα της Κύπρου (1878-1960) στη Λογοτεχνία (Δ΄ 2002). Έχει λάβει μέρος με ανακοινώσεις σε  Επιστημονικά Συνέδρια και έχει δώσει δεκάδες διαλέξεις με θέματα σχετικά με την Κύπρο στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, και στην Κύπρο με κυπριακά και άλλα επιστημονικά θέματα (τη διδασκαλία κυρίως των Αρχαίων Ελληνικών στη Μέση Εκπαίδευση).

 

Με την Κύπρο –και τα άλλα εθνικά θέματα– ασχολήθηκε επίσης ενεργά από το 1985 από διάφορες κατά καιρούς θέσεις: Γενικός Γραμματέας και Πρόεδρος της Ενώσεως Κυπρίων Ελλάδος, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδος (Ο.Κ.Ο.Ε.) και Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων, Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα και Αντιπρόεδρος ή Γεν. Γραμματέας της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα, Ταμίας της Επιτροπής για τη Διάσωση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κύπρου, Πρόεδρος του Θεατρικού Οργανισμού Κυπρίων Ελλάδος, μέλος από το 1996 και συντονιστής από το 1998 μέχρι το 2003 της ολιγομελούς «Συμβουλευτικής Επιτροπής Ακαδημαϊκών» και της Εκτελεστικής Γραμματείας της Παγκόσμιας «Διαπανεπιστημιακής Επιτροπής Έρευνας για την Κύπρο». Ήταν επί σειράν ετών ο Υπεύθυνος έκδοσης και Διευθυντής Σύνταξης (και κύριος συντάκτης, με δεκάδες άρθρα συν τοις άλλοις που αναδημοσιεύθηκαν επανειλημμένα στην Αθήνα, στην Κύπρο και στο εξωτερικό, και Επιμελητής έκδοσης) του περιοδικού ΚΟΙΝΟΝ ΚΥΠΡΙΩΝ.

 

Κυριότερα έργα (εκτός από τις δεκάδες επιστημονικές ανακοινώσεις - δημοσιεύσεις σε συλλογικούς τόμους και επιστημονικά περιοδικά):   

 

1. Μελέαγρος - Αχιλλεύς και Φοίνιξ (Συμβολή εις την έρευναν της ενότητος της Ιλιάδος), Λευκωσία 1974 (διδακτ. διατρ.). Γαλλική μετάφραση: Andréas Ioannou Voskos, Méléagre - Achille et Phénix (Contribution à la recherché de l’unité de l’Iliade), trad. Hélène Reboud, Besançon (Éditions Praxandre, Collection Lapithos, dirigé par A Chadzisavas) 1997

 

2. Από τη Μετάφραση στο Πρωτότυπο (Συμβολή στην ανανέωση της διδασκαλίας των Αρχαίων Ελληνικών στη Μέση Εκπαίδευση), Α. Βοσκού - Θ. Παπακωνσταντίνου, Αθήνα 1992 (Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης - Εκδόσεις Μ. Καρδαμίτσα).

 

3. Μορφώ παροικήσουσι (Λυκόφρονος Αλεξάνδρα 446), Λευκωσία 1999 (Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου).

 

4. Αρχαία Κυπριακή Γραμματεία, 1. Ποίηση Επική Λυρική Δραματική, 2. Επίγραμμα, 3. Πεζογραφία, 4. Ιατρική, Λευκωσία 1995, 1997, 2002, 2007 (Ίδρυμα Αναστάσιος Γ. Λεβέντης).