Τομπόλης Κωνσταντίνος

Image
Δάσκαλος και ιεροψάλτης στο χωριό Λύση. Ο Κωνσταντίνος Τομπόλης  γεννήθηκε το 1885, και ήταν γιος του Ηλία Ττομπουλή, από την οικογένεια Χατζηδημήτρη, και της Αρκυρής Χατζηπαπαγιάννη, από την οικογένεια των Παπάδων. Από μικρός διακρίθηκε για την αγάπη του για τα γράμματα, και όταν ήταν ακόμα νεαρός, διδάχθηκε Βυζαντινή μουσική από τον περίφημο ιερέα της Κοντέας Παπακωσταντή (1840-1922). 
 
Από νεαρός ξεχώρισε για την εθνική και πατριωτική του δράση, και το 1902, σπουδαστής ακόμα, μαζί με το δάσκαλο Ανίκητο Λοΐζου από τη Λάρνακα διορισμένο στη Λύση, εξέδιδαν την εφημερίδα «Πατρίς», την πρώτη χειρόγραφη εφημερίδα της Κύπρου. Η εφημερίδα είχε έντονο εθνικό και αντιαποικιακό χαρακτήρα, με αποτέλεσμα η αγγλική αποικιοκρατική κυβέρνηση τελικά να σταματήσει την κυκλοφορία της.
 
Δάσκαλος
Το 1908 ο Τομπόλης αποφοιτά από το Παγκύπριο Διδασκαλείο στη Λευκωσία όπου σπούδασε παιδαγωγικά, και την ίδια χρονιά διορίζεται δημοδιδάσκαλος στη Λύση, όπου ήταν επίσης ιεροψάλτης στην εκκλησία της Παναγίας της Λύσης. Το 1909 ίδρυσε το πρώτο αναγνωστήριο στη Λύση με το όνομα «Πανελλήνιος Πόθος» το όποιο μετέπειτα, το 1919, έπειτα από ρήξη μεταξύ των μελών του λόγω του τότε εθνικού διχασμού μεταξύ Βενιζελικών και Βασιλικών, μετεξελίχθηκε στο Αναγνωστήριο «Αγάπη Λαού Λύσης», το οποίο τελικά το 1930 έλαβε την τελική του ονομασία, «Λέσχη Αγάπη Λαού Λύσης», τη γνωστή μέχρι σήμερα ΛΑΛΛ.
 
Στη Λύση ο Κωνσταντίνος Τομπόλης παντρεύτηκε το 1913 την Χαρίκλεια Λοΐζου, κόρη του συνάδελφου του δάσκαλου Ανίκητου Λοΐζου και μαζί αποκτούν τρία παιδιά, τον Σώζο την Σεμέλη-Αγγελική (Κίκα) και τον Γλαύκο. Ο Τομπόλης παραμένει δάσκαλος στη Λύση μέχρι το 1920, όταν τη χρονιά εκείνη διορίζεται καθηγητής μουσικής στο Παγκύπριο Ιεροδιδασκαλείο στη Λάρνακα, οπότε και μετακομίζει εκεί με την οικογένεια του. Το 1926 διορίστηκε αριστερός ιεροψάλτης στην εκκλησία του Αγίου Λαζάρου στη Λάρνακα, και αργότερα το 1932 γίνεται πρωτοψάλτης, θέση που διατήρησε μέχρι το 1953.
 
Ιεροψάλτης
Κατά την περίοδο  1908 – 1920 που υπηρέτησε ως δάσκαλος στη Λύση, ο Κωνσταντίνος Τομπόλης δίδαξε βυζαντινή μουσική σε πολλούς νέους, με πιο διακεκριμένο μαθητή του τον Γιάγκο Σουρουλλά (1894 – 1976), ο οποίος μετεξελίχθηκε σε σταθμό και σημείο αναφοράς για τη μουσική παιδεία της Λύσης. Ο Γιάγκος Σουρουλλάς δίδαξε με τη σειρά του βυζαντινή μουσική σε αναρίθμητους νέους της Λύσης αλλά και της ευρύτερης περιοχής, πάντα δωρεάν, με αποκορύφωμα την ίδρυση της περίφημης «Χορωδίας Σουρουλλά Λύσης», της οποίας η λειτουργία συνεχίζεται μέχρι σήμερα.
 
Ο Κωνσταντίνος Τομπόλης υπήρξε ένας πολυμαθέστατος λάτρης του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, της φιλοσοφίας και της μουσικής, τα οποία δίδασκε με πάθος στους μαθητές του - μεταξύ αυτών και ο γιος του Σώζος  Τομπόλης – και ανέπτυξε πλούσια πολιτιστική και κοινωνική δράση. Έγραψε πληθώρα άρθρων και μελετών, ενώ το 1938 εξέδωσε την σημαντική μουσική συλλογή «Σχολικά Άσματα».
 
Ο Κωνσταντίνος Τομπόλης πέθανε το 1957, και τιμής ένεκεν τάφηκε σε περίοπτη θέση στην είσοδο του κοιμητηρίου της Λύσης, εκεί οπου πριν την εισβολή βρίσκονταν οι τάφοι των ηρώων του ’55 – ’59. Ο Τάφος του μετά την Εισβολή βεβηλώθηκε όπως και άλλων Λυσιωτών. 
 
 
Πηγή:

Φώτο Γκάλερι

Image