Ιωάννου Κύπρος

Ο 15χρόνος Κύπριος που πολέμησε στην Μακεδονία

Image

Γεννήθηκε στις 2 Οκτωβρίου 1900 στο χωριό Λάρνακα της Λαπήθου. Γονείς του ήταν ο Ιωάννης και η Αθηνά. Σε ηλικία μόλις 15 χρονών έφυγε από την Κύπρο φορώντας τη βράκα του και κατετάγη στο Σώμα Ημιονηγών με αριθμό MMC 11192.

 

Με αυτή την ειδικότητα πολέμησε στο Μακεδονικό Μέτωπο, διακρίθηκε, έδειξε γενναιότητα και παρασημοφορήθηκε. Ο μακεδονομάχος Κυπρής είχε αναγκαστεί να αφαιρέσει τη ζωή ενός Βούλγαρου στο πεδίο της μάχης. Ο θάνατος ενός ανθρώπου από τα δικά του χέρια, του προκαλούσε τύψεις. Μετά από πολλά χρόνια βρήκε τη δύναμη και το εξομολογήθηκε στον πνευματικό του. Όμως αυτό δεν ήταν το μόνο εφιαλτικό περιστατικό που βίωσε ο νεαρός Κυπρής. Με το τέλος των Βαλκανικών, παρέμεινε στη πρώτη γραμμή και βίωσε τις φρικτές συνθήκες του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Κατά τη θητεία του πέρασε από τα Δαρδανέλλια και το μέτωπο της Καλλίπολης. Οι σφαγές ήταν ένα καθημερινό φαινόμενο. Αυτό ήταν πάντα το πρόσωπο του πολέμου, αυτό είδε και ο νεαρός μακεδονομάχος. Το 1918, με τη λήξη του πολέμου, ο Κυπρής Ιωάννου επέστρεψε στην Κύπρο. Με κίνδυνο της ζωής του είχε μαζέψει από το  μισθό του ένα μικρό κομπόδεμα. Αυτά τα χρήματα όμως δεν τα κράτησε και τα έδωσε στον πατέρα του ώστε να ξεχρεώσει και να ελαφρύνει την οικογένειά του από τα οικονομικά βάρη.

Αργότερα παντρεύτηκε τη Μαρία Ελευθερίου από τον Λάρνακα Λαπήθου,  εργάστηκε στα Δημόσια Έργα. Απέκτησαν δύο παιδιά, την Παναγιώτα και την Κούλλα.  Πέθανε το 1988 στα Μανδριά της Πάφου.

 

Πηγή

Μηχανή του Χρόνου

Europeana