Λοϊζίδης Κωνσταντίνος

Ο ιδρυτής του Ελένειου Δημοτικού Σχολείου

Image

Επιχειρηματίας. Γεννήθηκε στην Λάπηθο της Κερύνειας το 1862.  Ο Λοϊζίδης Κωνσταντίνος εγκαταστάθηκε στην Αγγλία όπου άρχισε τις εμπορικές του δραστηριότητες. Με την επιστροφή του στην Κύπρο ίδρυσε δική του εμπορική εταιρεία. Υπήρξε εκ των ιδρυτικών μελών του Ταμιευτηρίου Λευκωσίας το 1899, το οποίο υπήρξε ο πρόδρομος της Τράπεζας  Κύπρου. Διετέλεσε  δημοτικός σύμβουλος Λευκωσίας (1920- 1923, έφορος Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Λευκωσίας  (1911- 1912 και επίτροπος ιερού ναού Φανερωμένης.

Νυμφεύθηκε την Άννα Ματθαίου Λουκαϊδου με την οποία απέκτησε τρεις κόρες Έκτισαν το αρχοντικό τους στην οδό Λεωνίδου στη Λευκωσία (σημερινό οίκημα της Λέσχης ΕΛΔΥΚ). Ηταν ο πρώτος ιδιώτης που κατείχε ιδιόκτητο αυτοκίνητο και τη βενζίνη την προμηθευόταν από το Προεδρικό Μέγαρο λόγω της φιλίας του με τον Άγγλο Κυβερνήτη.

Ο Κωνσταντίνος Λοϊζιδης έκανε το εκπαιδευτικό θαύμα της εποχης του. Ο ξαφνικός θάνατος της πολυαγαπημένης κόρης του Ελένης, που σπούδαζε στην Ελβετία στάθηκε η αιτία να χτίσει το Ελένειο Δημοτικό Σχολείο, λύνοντας έτσι το πρόβλημα εκπαίδευσης στη Λευκωσία που δημιουργήθηκε λογω της μαζικής προσέλευσης Μικρασιατών Προσφύγων. Πέθανε στις 3 Αυγούστου του 1937.

 

Πηγή

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

Βιογραφικόν Λεξικόν Κυπρίων 1800-1920, Αριστείδης Κουδουνάρης, Λευκωσία 2018, σελ. 417

Η ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΤΟΥ ΧΤΕΣ (Facebook page)

Φώτο Γκάλερι

Image