Κουτσούκ Σουχεϊλά

Η πρώτη κυρία της Κύπρου 1960-63

Image

Η σύζυγος του πρώτου αντιπροέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Φαζίλ Κουτσούκ. Η Σουχεϊλά Κιουτσούκ γεννήθηκε στη Λευκωσία στις 30 Ιουλίου του 1925. Πέθανε στις 8 Ιουνίου 2020 σε ηλικία 95 ετών μετά από μακρά ασθένεια.

 

Η Σουχεϊλά πρακτικά ομιλούντες ήταν  η πρώτη κυρία «first lady» της ανεξάρτητης Κύπρου, ως σύζυγος του πρώτου αντιπροέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεδομένου και ότι ο πρώτος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ήταν άγαμος κληρικός.

 

Με τον Φαζίλ

Στις αρχές της δεκαετίας του 1940, μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της, αρραβωνιάστηκε με τον δικηγόρο δρα Φαζίλ Κουτσούκ, ο οποίος το 1960 ήταν ο πρώτος αντιπρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας μετά την Ανεξαρτησία.

 

Ο γάμος του ζεύγους τελέστηκε το 1946. Καθυστέρησε μέχρι το τέλος του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου και έγινε όταν εισήχθη ο θεσμός του πολιτικού γάμου στην τ/κ κοινότητα.

 

Τη δεκαετία του 1950, η Σουχεϊλά Κουτσούκ βρέθηκε στο πλευρό του συζύγου της, πρώτα στον αγώνα για «επιστροφή της Κύπρου στην Τουρκία», στη συνέχεια για τη διχοτόμηση (Τακσίμ) και στο τέλος για την ίδρυση Δικοινοτικής Δημοκρατίας. Το 1953 ανέλαβε ενεργό ρόλο στην τ/κ Ένωση Γυναικών. Για τρεις δεκαετίες, από το 1960 έως και τη δεκαετία του 1980 η Σ. Κουτσούκ υποστήριξε με σθένος το έργο του συζύγου της Φαζίλ Κιουτσούκ μέχρι τον θάνατό του. Το ζεύγος Κουτσούκ απέκτησε δύο παιδιά, την Πεμπέ και τον Μεχμέτ.


Με την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας στις 16 Αυγούστου 1960, πρακτικά αλλά όχι θεσμικά, η Σουχεϊλά Κιουτσούκ ανέλαβε τον ρόλο της πρώτης κυρίας της Δημοκρατίας.

 

Η Σουχεϊλά Κουτσούκ έχαιρε σεβασμού μεταξύ των Τουρκοκυπρίων. Μετά το θάνατο της οι πολιτικοί της τουρκοκυπριακής κοινότητας εξέδωσαν μηνύματα συλλυπητηρίων. Ο Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε ότι πληροφορήθηκε την είδηση για τον θάνατό της Κιουτσούκ με θλίψη και υπέβαλε τα συλλυπητήρια του στην τουρκοκυπριακή κοινότητα. Ο Ερσίν Τατάρ σε σχετική τοποθέτηση του ανέφερε: «Εκφράζω τα συλλυπητήριά μου στον λαό μας και στους συγγενείς και τους λάτρεις της Σουχεϊλά Κιουτσούκ, της πρώην προέδρου της Τουρκοκυπριακής Ένωσης Γυναικών».

 

Τα συλλυπητήριά τους στην οικογένεια Κιουτσούκ και στην τ/κ κοινότητα έστειλαν διάφοροι τ/κ πολιτικοί και εκπρόσωποι της τουρκικής κυβέρνησης. Επίσης και ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε τη λύπη του για τον θάνατο της Κιουτσούκ.

 

 

Πηγές:

  1. Polignosi
  2. Καθημερινή: Εφυγε από τη ζωή η first lady της Κύπρου

Φώτο Γκάλερι

Image
Image