Κέττηρος Σπύρος

Image

Δημοσιογράφος. Ο Σπύρος Κέττηρος γεννήθηκε στο χωριό Λύση της επαρχίας Αμμοχώστου στις 24 Μαρτίου 1945.

 

Από τα πρώτα εφηβικά του χρόνια μυήθηκε στην ΑΝΕ - Άλκιμος Νεολαία ΕΟΚΑ και είχε υπό την καθοδήγησή του πέντε ομάδες της ΑΝΕ. Φοίτησε στο Παγκύπριο Γυμνάσιο και την Τεχνική Σχολή Λευκωσίας.

 

Εφημερίδες 

Σε ηλικία  18 ετών εισήλθε στη δημοσιογραφία, αρχίζοντας από την εφημερίδα Ο Φιλελεύθερος (23 Ιανουαρίου 1963) όπου εργάστηκε ως  ελεύθερος Ρεπόρτερ, πολιτικός συντάκτης και αρχισυντάκτης νυχτερινής βάρδιας, υπεύθυνος για την έκδοση της εφημερίδας. Ταυτόχρονα εργαζόταν και στην δευτεριάτικη εφημερίδα Κύπρος. Το 1971 μεταπήδησε στην εφημερίδα Αγών και το 1974 στην Απογευματινή και τη δευτεριάτικη Δημοκρατική.

 

» Σπύρος Κέττηρος: Ένας ρεπορτάζ δρόμου

 

Σχεδίασε την έκδοση του περιοδικού Σελίδες και της εβδομαδιαίας εφημερίδας Ελευθερία της Γνώμης. Σχεδίασε την έκδοση σε μικρό σχήμα των εφημερίδων Ελευθεροτυπία και Σημερινή. Σχεδίασε και εξέδωσε την εφημερίδα Ο Κήρυκας, ιδιοκτησία του Τάσσου Παπαδόπουλου.

 

Πολιτική

Ήταν ενεργό στέλεχος και υπεύθυνος εκδόσεων και ανακοινώσεων της κυπριακής Επιτροπής για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα (ΕΑΔΕ) από την πρώτη μέρα της συγκρότησής της τον Απρίλιο του 1967.

Το 1969 ηταν  μέλος της Επιτροπής Τύπου του Ενιαίου Κόμματος και Ειδικός Γραμματέας και πρακτικογράφος της Πολιτικής Επιτροπής.

 

 

ΡΙΚ

Το 1977 προσελήφθη στο ΡΙΚ ως βοηθός συντάκτης και το 2005 αφυπηρέτησε ως αρχισυντάκτης Ειδήσεων. Διακρίθηκε για τις εκπομπές λόγου, που παρουσίαζε και για ντοκιμαντέρ και εκπομπές, που αναφέρονται σε κρίσιμες περιόδους της σύγχρονης κυπριακής Ιστορίας.

Ιδιαίτερα γνωστές υπήρξαν οι εκπομπές του "ΕΞΑΠΙΝΗΣ", "ΕΝ ΛΕΥΚΩ" και "ΔΙΑΛΟΓΟΙ" με πολιτικούς και άλλα σημαίνοντα πρόσωπα της κυπριακής κοινωνίας.

 

Θέατρο

Έγραψε θέατρο και δεκάδες επεισόδια για τηλεοπτικές σειρές. Μια επιθεώρησή του ανεβάστηκε από το Θέατρο Ένα, το 1991. 

 

Στίχοι του έχουν μελοποιηθεί από τον Μάριο Τόκα και περιλαμβάνονται στο CD Ψυχή τε και Σώματι καθώς και από τον Κώστα Κακογιάννη.  Το τραγούδι   «Ένας Λαός Ορκίζεται» σε σύνθεση Μάριου Τόκα ερμήνευσε ο Κώστας Χατζηχριστοδούλου.

 

Ένας Λαός Ορκίζεται : http://www.youtube.com/watch?v=JkhExEdnnkM

 

 

Πηγές:

  1. www.Polignosi.com
  2. Προσωπική συνέντευξη με τον Σπύρο Κέττηρο

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image