Ο μεγάλος αυτός αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος και επιστήμονας γεννήθηκε στα Στάγειρα το 384 π.Χ. και πέθανε στη Χαλκίδα όπου είχε αποσυρθεί στο τέλος της ζωής του, το 322 π.Χ. Από τα Στάγειρα πήγε στην Αθήνα το 367, κι εκεί έγινε μαθητής του Πλάτωνα. Στην Ακαδημία του Πλάτωνα παρέμεινε ως ενεργό μέλος για 20 χρόνια, μέχρι τον θάνατο του ιδρυτή της, το 347. Λίγο αργότερα, το 343, ο Αριστοτέλης επέστρεψε στη Μακεδονία, ύστερα από πρόσκληση του βασιλιά Φίλιππου, για να διδάξει τον γιο του Αλέξανδρο, τον μετέπειτα μεγάλο στρατηλάτη. Ο φιλόσοφος πήγε πάλι στην Αθήνα το 335, και ίδρυσε εκεί τη δική του σχολή, το περίφημο Λύκειο. Έγραψε πολλά έργα για πάρα πολλά θέματα κι επεκτάθηκε σε όλους σχεδόν τους τομείς της επιστήμης και της γνώσης της εποχής του. Μεταξύ των αναφερομένων έργων του περιλαμβάνεται και το σύγγραμμα «Κυπρίων Πολιτεία» που δεν σώζεται.
Μεταξύ των καλύτερων μαθητών του Αριστοτέλη ήταν κι ο Κλέαρχος ο Σολεύς*, σημαντικός Περιπατητικός φιλόσοφος από την Κύπρο και συγγραφέας 15 τουλάχιστον βιβλίων, όπως μαρτυρούν ο Αθήναιος, ο Πλούταρχος, ο Κλήμης Αλεξανδρεύς, ο Διογένης Λαέρτιος κ.α.
Ένας από τους καλύτερους φίλους του Αριστοτέλη, κατά τον Κικέρωνα, ήταν ο Κύπριος φιλόσοφος Εύδημος*. Προς αυτόν ο Αριστοτέλης συνέθεσε ελεγεία, όπως αναφέρει ο Ολυμπιόδωρος, ενώ από το αριστοτελικό έργο «Εύδημος ή Περί ψυχής», αφιερωμένο στον Εύδημο, έχουν σωθεί 12 αποσπάσματα.
Άλλη σχέση του Αριστοτέλη με την Κύπρο αναφέρεται από τον Στοβαίο που λέει ότι ο φιλόσοφος έγραψε και το έργο Προτρεπτικός προς Θεμίσωνα των Κυπρίων βασιλέα. Από το έργο αυτό σώζονται αποσπάσματα. Τούτο θεωρείται έργο των νεανικών χρόνων του Αριστοτέλη, όταν αυτός φοιτούσε στην Ακαδημία του Πλάτωνα (περί το 350 π.Χ.). Ο Θεμίσων*, προς τον οποίο ο Αριστοτέλης απηύθυνε τον «Προτρεπτικό» του, ήταν ίσως ο αναφερόμενος τύραννος της Κερύνειας.