Κηρύκου Αγίου και Ιουλίτης Αγίας εκκλησία

Image

Η Εκκλησία του Αγίου Κηρύκου και της Αγίας Ιουλίτης, 16 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Πάφου, βρίσκεται στο χωριό Λετύμπου. Πρόκειται για ένα σταυροειδή εγγεγραμμένο ναό με τρούλο που χρονολογείται στον 12ο αιώνα, με πολλές μεταγενέστερες προσθήκες, κυρίως του 15ου αιώνα. 

Σύμφωνα με κάποιες πηγές, το μεσαιωνικό αυτό κτίσμα πιθανότατα να ήταν το καθολικό παλιού μοναστηριού, από το οποίο σήμερα δε σώζονται κατάλοιπα.

 

Αρχτεκτονική- διακόσμηση του ναού

Ο ναός διασώζει λίγες τοιχογραφίες του 12ου αιώνα, ενώ οι περισσότερες χρονολογούνται στο τέλος του 15ου αιώνα. Κατά την συντήρηση του, που έγινε πριν μερικά χρόνια, φάνηκε ν’ αναγράφεται σε μερικές από αυτές και η χρονολογία τοιχογράφησης του.

Το τέμπλο είναι κατασκευασμένο από μάρμαρο της περιοχής και οι φορητές εικόνες που το πλαισιώνουν, χρονολογούνται από το 1919. Πιο πάνω από το τέμπλο, υπάρχει και μια δεύτερη στενότερη ζώνη μικρογραφιών που απεικονίζουν τους αποστόλους. Το μοναδικό ψαλτήρι του ναού, είναι απλό ξύλινο. Δεν υπάρχει γυναικωνίτης, και είναι επίπεδος ναός στο εσωτερικό του.

Ο ναός είναι πετρόκτιστος και διατηρημένος. Είναι τοποθετημένος 1 ½ μέτρο κάτω από το δάπεδο της γης. Ο περίβολος είναι σχετικά μεγάλος και περιφραγμένος. Από την νοτιοανατολική πλευρά, διατηρείται το παλαιό τοίχος και από τη βορειοδυτική πλευρά, φράσσεται με κάγκελο. Παλιά πριν από τον σεισμό του 1954, από την πλευρά της κυρίας εισόδου του ναού, υπήρχε το λεγόμενο ξωπόρτι με καμάρα. Δεν κρατήθηκε όμως από το σεισμό και κατέρρευσε. Το καμπαναριό του ναού, είναι πέτρινο και κτισμένο από το 1950 και η καμπάνα του ηχεί με το τράβηγμα σχοινιού.

 

Βλέπε λήμμα: Σεισμοί 

 

Η κοινότητα Λετύμπου, στις 15 Ιουλίου, γιορτάζει τον Άγιο Κηρύκο και Ιουλίτη. Οι άγιοι  Κήρυκος και Ιουλίτη, μητέρα και γιός, μαρτύρησαν τον τρίτο αιώνα επί αυτοκράτορα Διοκλητιανού. Κατάγονταν από το Ικόνιο της Μικράς Ασίας. Στην άρνησή τους να απαρνηθούν τον  Χριστό δέχθηκαν το μαρτύριο. Αφού θανάτωσαν το μικρό παιδί πρώτα, τον Κήρυκο, μπροστά στα μάτια της μητέρας του, τότε θανάτωσαν και την μητέρα του την Ιουλίττα. Η Εκκλησία Αγίων Κηρύκου και Ιουλίττης είναι η μοναδική στην Κύπρο αφιερωμένη στους εν λόγω αγίους και γιορτάζει στις 15 Ιουλίου, ανήμερα του μαρτυρίου τους.

 

Πηγή

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

Ιερά Μητρόπολη Πάφου

Φώτο Γκάλερι

Image