Κυριάκου Γιώργος

Γλύπτης. Γεννήθηκε στο χωριό Έξω Μετόχι το 1940. Αποφοίτησε από την Παιδαγωγική Ακαδημία Κύπρου κι εργάστηκε ως δάσκαλος για δυο περίπου χρόνια. Στη συνέχεια κέρδισε υποτροφία για σπουδές γλυπτικής στο Chelsea School of Art της Αγγλίας, όπου και φοίτησε από το 1961 μέχρι το 1964. Επιστρέφοντας στην Κύπρο, μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του, διορίστηκε καθηγητής της τέχνης στη μέση εκπαίδευση, επάγγελμα το οποίο και άσκησε για τα επόμενα πέντε περίπου χρόνια. Το 1969 απεσπάσθη στη Μορφωτική Υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας, κι εργάστηκε ως βοηθός μορφωτικός λειτουργός μέχρι το 1974. Μετά το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή τον Ιούλιο του 1974 εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Αγγλία.

 

Στην Κύπρο οργάνωσε μια μόνο ατομική έκθεση έργων του, το 1969. Συμμετείχε όμως σε πολλές ομαδικές εκθέσεις τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό (Κάιρο, 1966, Πανελλήνια, 1967, μπιεννάλε νέων Παρισιού, 1967, μπιεννάλε Αλεξανδρείας, 1968, μπιεννάλε Βενετίας, 1968, κ.α.).

 

Ο Γιώργος Κυριάκου εργάζεται με βασικά υλικά το ξύλο (περιλαμβανομένης και σειράς έργων του από παραδοσιακές κυπριακές πινακωτές* που παρουσίασε στην ατομική του έκθεση το 1969 και σε άλλες συμμετοχές του σε εκθέσεις) και τον ορείχαλκο.

 

Φιλοτέχνησε, μεταξύ άλλων, και αρκετά μνημεία ηρώων που στήθηκαν σε διάφορα μέρη της Κύπρου.

 

Στο Λονδίνο είναι διευθυντής του οίκου δημοπρασίας έργων τέχνης Cypria Auctions που ιδρύθηκε το 2006.