Μακαρία

Image

Ονομασία αρχαίας πόλης της Κύπρου. Αναφέρεται από τον Κλαύδιο Πτολεμαίο (2ος μ.Χ. αιώνας) στο πέμπτο βιβλίο της Γεωγραφικῆς Ὑφηγήσεώς του στο οποίο περιγράφει γεωγραφικά την Κύπρο.

 

Σύμφωνα προς τον Πτολεμαίο, η πόλη αυτή βρισκόταν στη βόρεια ακτή της Κύπρου, μεταξύ της Κεραυνίας ή Κερωνίας (=Κερύνειας) και του Αφροδισίου που υπολογίζεται ότι βρισκόταν σε παραλιακή τοποθεσία του σημερινού χωριού Ακανθού.

 

Ο ίδιος συγγραφέας δίνει για την πόλη Μακαρίαν την ακόλουθη γεωγραφική θέση: γεωγραφικό μήκος 66 και γεωγραφικό πλάτος 35°45΄.

 

Σύμφωνα προς τα στοιχεία του Κλαυδίου Πτολεμαίου η Μακαρία θα πρέπει να βρισκόταν στην περιοχή του μικρού ακρωτηρίου Μούλος*, περί τα 3 χμ. βορειοανατολικά του χωριού Καλογραία. Στην τοποθεσία αυτή, όπου πράγματι υπάρχουν αρχαία ερείπια, τοποθετούν την αρχαία Μακαρίαν τόσο ο Hogarth (Devia Cypria, p. 102), όσο και ο Αθανάσιος Σακελλάριος (Τά Κυπριακά, σ. 150).

 

Δεν υπάρχουν αρχαιολογικά ευρήματα που να αποδεικνύουν ότι εκεί βρισκόταν η πόλη αυτή, πρέπει όμως να σημειωθεί ότι η περιοχή βρίσκεται υπό τουρκική στρατιωτική κατοχή από το 1974 και αρχαιολογικές έρευνες δεν μπορούν να γίνουν.

 

Η πόλη δεν αναφέρεται σε καμιά άλλη αρχαία φιλολογική πηγή. Θα πρέπει, συνεπώς, να θεωρήσουμε ότι δεν ήταν από τις σημαντικές της αρχαίας Κύπρου και ότι, εν πάση περιπτώσει, δεν είχε γνωρίσει μακρόχρονη ακμή.

 

Η ονομασία Μακαρία σημαίνει, πάντως, ευδαιμονούσα, κατά δε την Αρχαιότητα αποτελούσε και ονομασία της Κύπρου ολόκληρης, όπως μαρτυρεί ο Πλίνιος.

Φώτο Γκάλερι

Image