Μανιέρα Νιαζί

Niyazi Manyera: Ο πρώτος υπουργός υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας

Image

Ο Niyazi Manyera είναι Τουρκοκύπριος γιατρός που υπηρέτησε ως υπουργός Υγείας στην πρώτη κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Γεννήθηκε στο χωριό Βασίλι της Καρπασίας το 1912. Πέθανε στις 24 Οκτωβρίου 1999.

Μετά την αποφοίτησή του από το Τουρκικό Λύκειο σπούδασε ιατρική στην Τουρκία. Παντρεύτηκε την Sefika Manyera και μαζί απέκτησαν 4 παιδιά. 

Διετέλεσε δημοτικός σύμβουλος Αμμοχώστου για μια οκταετία. Υπηρέτησε επίσης ως μέλος και πρόεδρος της Τουρκικής Σχολικής Εφορείας. Ο Νιαζί Μανιέρα εξελέγη βουλευτής Αμμοχώστου ως μέλος της Τ/κ Κοινότητας στις πρώτες βουλευτικές της νεοσύστατης Κυπριακής Δημοκρατίας, που πραγματοποιήθηκαν την 31η Ιουλίου 1960. Στις 16 Αυγούστου 1960 επελέγη από τον Τ/κ αντιπρόεδρο Φαζίλ Κουτσούκ και διορίστηκε υπουργός Υγείας στην πρώτη κυβέρνηση που σχηματίστηκε μετά την ανακήρυξη της Κύπρου σε ανεξάρτητο κράτος, θέση στην οποία παρέμεινε έως τις 23 Δεκεμβρίου 1963 όταν οι Τουρκοκύπριοι μετά την έναρξη των Διακοινοτικών Ταραχών αποχώρησαν από την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, όταν ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος επιχείρησε να αλλάξει το Κυπριακό Σύνταγμα υποδεικνύοντας τα λεγόμενα 13 Σημεία.

Μετά την υπουργοποίηση του τη θέση του στη Βουλή πήρε ο Νεμπίλ Ναμπί.

Στην κυβέρνηση συμμετείχαν ακόμη δυο Τουρκοκύπριοι υπουργοί (Οσμάν Ορέκ ως υπουργός Αμύνης και Φαζίλ Πλουμέρ ως υπουργός Γεωργίας και Φυσικών Πόρων).

 

Στις 23 Δεκεμβρίου 1963, μετά την έναρξη των Διακοινοτικών Ταραχών, τόσο ο Νιαζί Μανιέρα όσο και οι άλλοι δυο Τουρκοκύπριοι υπουργοί, ο Οσμάν Ορέκ και ο Φαζίλ Πλουμέρ, μαζί με τους 15 Τουρκοκυπρίους βουλευτές, δημοσίους υπαλλήλους και αστυνομικούς απεσύρθησαν από τις θέσεις τους καταγγελοντας τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο ότι παραβίαζε τις Συνθήκες Ζυρίχης-Λονδίνου. Η Ε/κ πλευρά απάντησε ότι ο Πρόεδρος Μακάριος υπέβαλε απλώς μια πρόταση για αλλαγές αλλά οι Τ/κ αποχώρησαν θεωρώντας ότι με αυτό τον τρόπο θα υπηρετήσουν τους τουρκικούς διχοτομικούς στόχους. Τον Νιαζί Μανιέρα μετά την αποχώρηση του διαδέχθηκε η Στέλλα Σουλιώτη, στο πλαίσιο της αναθέωρησης του Συντάγματος του 1960 από τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο με βάση το δίκαιο της ανάγκης.  

 

Πηγή:

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια