Μελούντα

Image

Μελούντα- Melounta. Χωριό της επαρχίας Αμμοχώστου, περί τα 40 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης της Αμμοχώστου. Βρίσκεται στην κατεχόμενη από τα τουρκικά στρατεύματα εισβολής περιοχή της Κύπρου.

 

Η Μελούντα είναι κτισμένη στη νότια πλευρά του Πενταδάκτυλου, σε μέσο υψόμετρο 320 μέτρων. Το τοπίο του χωριού δεν είναι μόνο επικλινές αλλά και διαμελισμένο από μικρά ρυάκια που πηγάζουν από τον Πενταδάκτυλο και είτε χύνονται στη θαλάσσια περιοχή στα βόρεια του οικισμού, είτε ακολουθούν νότια κατεύθυνση για να τροφοδοτήσουν άλλα μεγαλύτερα ρυάκια και ποτάμια.

 

Από γεωλογικής απόψεως, στη διοικητική έκταση του χωριού απαντώνται οι αποθέσεις του σχηματισμού Λαπήθου (σειρά πελαγικών κιμωλιών, μαργών και ασβεστόλιθων με παρεμβολές λαβών και ρεολίθων), οι δολομιτικοί ασβεστόλιθοι του σχηματισμού Συγχαρί, ο φλύσχης της Κυθρέας, οι προσχώσεις των αναβαθμίδων και ο φλύσχης του σχηματισμού Αρδάνων - Καλογραίας. Πάνω στα πετρώματα αυτά αναπτύχθηκαν ξερορεντζίνες και ρεντζίνες.

 

Η Μελούντα δέχεται μια μέση ετήσια βροχόπτωση περί τα 515 χιλιοστόμετρα. Στην περιοχή της καλλιεργούνταν, πριν από την τουρκική εισβολή του 1974, τα σιτηρά, τα νομευτικά φυτά, οι ελιές και οι χαρουπιές. Υπάρχουν επίσης αρκετές ακαλλιέργητες εκτάσεις που καταλαμβάνονται από ποικίλη φυσική βλάστηση, κυρίως πεύκα, σχινιές, κυπαρίσσια, αντρουκλιές, αγριοελιές και αγριοτερατσ΄ιές. Μέρος της διοικητικής έκτασης του χωριού καταλαμβάνεται από τα κρατικά δάση Μελούντα, Καντάρα και Τέναγρα.

 

Στο χωριό σχετικά ανεπτυγμένη ήταν και η κτηνοτροφία. Το 1973 εκτρέφονταν από 75 κτηνοτρόφους 1.281 πρόβατα, 70 κατσίκες και 1.586 πουλερικά.

 

Από συγκοινωνιακής απόψεως, η Μελούντα συνδέεται στα νοτιοδυτικά με το χωριό Άγιος Νικόλαος (περί το 1 χμ.), και στα ανατολικά με τον ασφαλτόστρωτο δρόμο που συνδέει το χωριό Λευκόνοικον με τον παραλιακό δρόμο της παράκτιας πεδιάδας της Κερύνειας.

 

Το χωριό γνώρισε συνεχή πληθυσμιακή αύξηση από το 1881 μέχρι το 1973. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, οι πλήρεις απογραφές πληθυσμού έχουν ως ακολούθως:

 

Χρονολογία Κάτοικοι
1881 73 
1891 83 
1901 95 
1911 122 
1921 148 
1931 179 
1946 225 
1960 274 
1973 296 

 

Ιστορικά στοιχεία

Το χωριό υφίστατο κατά τα Μεσαιωνικά χρόνια κι αποτελούσε φέουδο, άγνωστο όμως σε ποιους ανήκε. Η μεταγενέστερη τουρκοποίησή του ίσως να σημαίνει ότι τούτο ανήκε στα βασιλικά κτήματα που κατασχέθηκαν μετά την τουρκική κατάκτηση της Κύπρου. Σε παλαιούς χάρτες το χωριό βρίσκεται σημειωμένο ως Melonda, αλλά τοποθετημένο κάπως νοτιότερα από τη σημερινή του τοποθεσία.

 

Η ονομασία του χωριού, πάντως, θεωρείται ότι έχει αρχαία ελληνική προέλευση, την ίδια όπως και η ονομασία του χωριού Μαλούντα. Μετά τις διακοινοτικές ταραχές στο χωριό έμειναν μόνο Τουρκοκύπριοι κάτοικοι οι οποίοι το μετονόμασαν σε Mallidağ που σημαίνει ορεινή ιδιοκτησία.

 

Η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής η οποία λειτουργούσε πριν το 1974, μετατράπηκε σε μάντρα για κοπάδι ζώων. Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Κίπρις» με τον τίτλο ««Μεγάλη ντροπή στην πίστη» Η Κίπρις δημοσιεύει σχετική φωτογραφία από κατσίκια που βρίσκονται στην αυλή της εκκλησίας εντός περίφραξης και γράφει ότι αυτή τη θέα, που είναι ντροπιαστική, φωτογραφίζουν πολλοί Ε/κ που επισκέπτονται το χωριό και την περιοχή.

 

 

Πηγή

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image