Μισιαούλης Κώστας

Image

Παράγων της Αριστεράς, ένας από τους πρόμαχους της φιλίας μεταξύ των Ελλήνων και των Τούρκων της Κύπρου κατά τα πρόσφατα δύσκολα όσο και τραγικά χρόνια. Ο Κώστας Μισιαούλης δολοφονήθηκε από εξτρεμιστές Τουρκοκυπρίους της Τ.Μ.Τ. στις 11 Απριλίου 1965, μαζί με το φίλο και συνάδελφό του Τουρκοκύπριο Ντερβίς Αλή Καβάζογλου. Και οι δυο ταξίδευαν με το ίδιο μικρό αυτοκίνητο με προορισμό τη Λάρνακα, οπότε έπεσαν σε ενέδρα και πέθαναν αγκαλιασμένοι. Η δολοφονία τους ήταν μια ακόμη από τις πολλές πράξεις βίας των Τουρκοκυπρίων εξτρεμιστών που, με οδηγίες της ’γκυρας, καταδίωκαν και δολοφονούσαν εκείνους από τους συμπατριώτες τους που ανοικτά και τολμηρά ετάσσοντο υπέρ της συνεργασίας και της ειρηνικής συμβίωσης των Ελλήνων και των Τούρκων της Κύπρου.

 

Ο Κώστας Μισιαούλης γεννήθηκε στον ’γιο Επιφάνιο (Λευκωσίας) το 1921. Τέλειωσε το δημοτικό σχολείο και στη συνέχεια παρακολούθησε για τρία χρόνια μαθήματα στο σχολείο του μοναστηριού του Μαχαιρά. Μετά μπήκε στη βιοπάλη. Εγινε από νεαρή ηλικία μέλος του ΑΚΕΛ. Την περίοδο της παρανο΅ίας του ΑΚΕΛ (1955-1959) είχε στο σπίτι του πολυγράφο, όπου ΅ε άλλους συντρόφους του εξέδιδε τα φυλλάδια που κυκλοφορούσε το παράνο΅ο τότε κό΅΅α.

 

Παρακολούθησε συνδικαλιστικά μαθήματα στη Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας και όταν επέστρεψε στην Κύπρο εργάστηκε στο συνδικαλιστικό κίνημα της Αριστεράς και κυρίως στην Ένωση Κυπρίων Αγροτών (ΕΚΑ).

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image