Μουτάτζιο Ιωάννης Μαρία Giovanni Maria Mudazzo

Βενετός αξιωματούχος που υπηρετούσε ως διοικητής της Κερύνειας το 1570, χρόνο κατά τον οποίο πραγματοποιήθηκε η τουρκική εισβολή και κατάληψη της Κύπρου.

 

Αμέσως μετά την άλωση της Λευκωσίας από τους Τούρκους (9 Σεπτεμβρίου 1570), ο αρχηγός του τουρκικού στρατού Λαλά Μουσταφά εστράφη προς τις άλλες δυο οχυρωμένες και ικανές να προβάλουν αντίσταση πόλεις της Κύπρου, την Κερύνεια και την Αμμόχωστο. Με τη μέθοδο του εκφοβισμού (στέλλοντας στους υπερασπιστές των δυο πόλεων κομμένα κεφάλια πεσόντων αξιωματούχων της Λευκωσίας) προσπάθησε να επιτύχει την παράδοση σ' αυτόν, των δυο πόλεων. Η Αμμόχωστος απάντησε αρνητικά. Ο διοικητής της Κερύνειας Ιωάννης Μαρία Μουτάτζιο, καθώς και ο φρούραρχος Αλφόνσο Παλάτζιο ζήτησαν προθεσμία 5 ημερών, προκειμένου να συνεννοηθούν με την ανώτατη ηγεσία των Βενετών στην Κύπρο, που βρισκόταν στην Αμμόχωστο. Πράγματι, η προθεσμία τους εδόθη.  Όμως αυτοί, άνκαι διεμήνυσαν στην Αμμόχωστο ότι ήσαν αποφασισμένοι να υπερασπιστούν την Κερύνεια μέχρι τέλους, πριν ακόμη πάρουν την απάντηση, αποφάσισαν και παρέδωσαν αμέσως την πόλη στον Λαλά Μουσταφά, στις 14 Σεπτεμβρίου 1570. Μάλιστα πριν ακόμη εμφανιστεί εκεί ο τουρκικός στρατός. Μόνη να δεχθεί ολόκληρο το βάρος της τουρκικής επίθεσης παρέμεινε πλέον η Αμμόχωστος, που άντεξε σε μια σκληρότατη πολιορκία 11 μηνών.

 

Οι Μουτάτζιο και Παλάτζιο αφέθηκαν ελεύθεροι από τους Τούρκους, καθώς και άλλοι στρατιωτικοί της Κερύνειας, και διατάχθηκαν να φύγουν αμέσως από την Κύπρο. Πήγαν στην Κρήτη κι απ' εκεί οι Μουτάτζιο και Παλάτζιο εστάλησαν στη Βενετία. Εκεί κατηγορήθηκαν στο Συμβούλιο των Δέκα για την πράξη τους να παραδώσουν χωρίς την παραμικρή αντίσταση την Κερύνεια στους Τούρκους. Δικάστηκαν και ρίχτηκαν στη φυλακή.