Ογιε Ασσιούρ Σ΄ίμμελπεννινκ βαν ντερ

Ολλανδός ευγενής του 17ου αιώνα, που έφερε τον τίτλο του βαρώνου. Γεννήθηκε το 1631 αλλά είναι άγνωστο πότε ακριβώς πέθανε. Σε νεαρή ακόμη ηλικία (26 χρόνων), συνοδευόμενος από μία ομάδα αριστοκρατών φίλων του, πραγματοποίησε ένα περιπετειώδες προσκυνηματικό ταξίδι στους Αγίους Τόπους το 1657-1658. Το ταξίδι εκείνο διήρκεσε ένα χρόνο και έξι εβδομάδες. Κατά τη διάρκειά του, ο Ασσιούρ Σ΄ίμμελπεννινκ ντερ Όγιε είχε κρατήσει ένα ημερολόγιο που σώθηκε και πρωτοδημοσιεύθηκε πολύ αργότερα, το 1870.

 

Ο βαν ντερ Όγιε πέρασε και από την Κύπρο, μάλιστα δύο φορές: τον Μάιο

του 1657 και ξανά τον Αύγουστο-Σεπτέμβριο του ιδίου χρόνου, αντιστοίχως καθ' οδόν προς και από την Αγία Γη. Μάλιστα την πρώτη φορά που έφθασε στην Κύπρο ήλθε ως φιλοξενούμενος επιβάτης στην ναυαρχίδα του ναυάρχου του ολλανδικού στόλου Cornelis Tromp, ενός διάσημου ναυάρχου ο οποίος είχε τότε συνοδεύσει έναν στολίσκο από εμπορικά πλοία από τη Δύση στην Ανατολική Μεσόγειο, προσφέροντάς τους προστασία από τους πειρατές. Ο βαν ντερ Όγιε συνέχισε από την Κύπρο στην Παλαιστίνη με άλλα καράβια και πέρασε πάλι από το νησί, μέσω Τριπόλεως και Αλεξανδρέττας.

 

Στο ταξιδιωτικό του κείμενο υπάρχουν δύο καταχωρήσεις για την Κύπρο, όσες και οι επισκέψεις του. Ομιλεί για τις Αλυκές (Λάρνακα), τη Λευκωσία και τη Λεμεσό, τις τρεις πόλεις της Κύπρου που επεσκέφθη. Γράφει μάλιστα ότι στη Λεμεσό επί 2 ημέρες απαγορευόταν στους επιβάτες του καραβιού η αποβίβαση επειδή όταν το καράβι έφθασε, παρέλειψε να ρίξει χαιρετιστήριες βολές με αποτέλεσμα να δυσαρεστηθεί ο Τούρκος καδής της πόλης. Στη Λάρνακα, που ήταν τότε χωριστός οικισμός από τις διπλανές Αλυκές, ο επισκέπτης φιλοξενήθηκε από τους εκεί προξένους της Ολλανδίας και της Γαλλίας. Γράφει επίσης ότι το προξενείο της χώρας του, της Ολλανδίας, διατηρούσε παράρτη΅α και στην πρωτεύουσα Λευκωσία, όπου επίσης φιλοξενήθηκε ο επισκέπτης. Ο βαν ντερ Όγιε γράφει ότι πολλά από τα παλαιά ΅εγαλόπρεπα ΅εσαιωνικά οικοδο΅ή΅ατα της Λευκωσίας εσώζοντο τότε ακό΅η, έστω και ΅ισοκατεστρα΅΅ένα.

 

Το σύντο΅ο, σχετικά, περί Κύπρου κεί΅ενο του βαν ντερ Όγιε αποτελεί άλλη ΅ία προσωπική ΅αρτυρία για την κατάσταση της Κύπρου, έναν και πλέον αιώνα ΅ετά την κατάληψή της από τους Οθω΅ανούς.