Πιερίδης Αντώνης

Image

Πρώην υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Γεννήθηκε το 1936 στην Αθηένου.

 

Μετά την αποφοίτησή του από το Παγκύπριο Γυμνάσιο σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών Αθηνών. Παρακολούθησε επίσης σε διάφορες χώρες σειρές μαθημάτων σε θέματα γενικής διεύθυνσης βιομηχανικών σχέσεων και κοινωνικο-οικονομικής πολιτικής.

 

Κατά την περίοδο 1962-1974 εργάστηκε στην Κυπριακή Μεταλλευτική Εταιρεία ως διευθυντής προσωπικού και δημοσίων σχέσεων. Το 1975 διορίστηκε μέλος του Συμβουλίου της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου και τον Μάρτιο του 1976 ανέλαβε καθήκοντα γενικού διευθυντή της Ομοσπονδίας Εργοδοτών Κύπρου.

 

Τον Οκτώβριο του 1976 διορίστηκε υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας στην κυβέρνηση Μακαρίου. Στη θέση αυτή υπηρέτησε μέχρι τον Μάρτιο του 1978.

 

Στη συνέχεια ανέλαβε ως γενικός διευθυντής της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων, θέση στην οποία υπηρέτησε μέχρι το 2002. Διετέλεσε μέλος διαφόρων κυβερνητικών σωμάτων με αρμοδιότητα σε οικονομικά, βιομηχανικά και εργατικά θέματα, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Διεθνούς Οργανώσεως Εργασίας, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Ενώσεως Βιομηχανικών Οργανώσεων Ευρώπης και της Διεθνούς Οργανώσεως Εργοδοτών, και πρόεδρος του Ινστιτούτου Διευθυντών — Κλάδος Κύπρου — που αποτελεί παράρτημα του ομώνυμου οργανισμού της Αγγλίας (Institute of Directors).

 

Συνέγραψε από κοινού με τον καθηγητή Shlomo Maital το βιβλίο Reinventing Cyprus (2003), το οποίο πραγματεύεται το ρόλο της επιχειρηματικότητας και καινοτομίας στην οικονομική ανάπτυξη της Κύπρο.

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image