Ρολάνδης Νίκος

Image

Υπηρέτησε ως υπουργός Εξωτερικών και υπουργός Εμπορίου της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ διετέλεσε και πρόεδρος του Κόμματος των Φιλελευθέρων. Γεννήθηκε στη Λεμεσό στις 10 Δεκεμμβριου 1934.  Η οικογένεια του είχε το επώνυμο Αβρααμίδης αλλά κράτησε το ψευδώνυμο του πατέρα του ο οποίος υπέγραφε με το όνομα Ρολάνδης στα άρθρα του. Πέθανε στη Λευκωσία στις 27 Μαϊου 2021.

 

Ο Νίκος Ρολάνδης αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο και ακολούθως σπούδασε νομικά στο Middle Temple του Λονδίνου από όπου αποφοίτησε το 1956, αναγορευθείς σε Barrister-at-Law. Για σειρά ετών εργάστηκε ως ιδιοκτήτης και διευθυντής βιομηχανικών και εμπορικών επιχειρήσεων στον τομέα των αναψυκτικών και αλλού.

 

Παντρεύτηκε τη Λέλια Ρολάνδη και απέκτησε τρια παιδιά: Την  Μελίτα, την Αριάνα και τον Αντρέα.

 

ΔΗΚΟ

Το 1976 αναμείχθηκε στην πολιτική και απετέλεσε ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Δημοκρατικής   Παράταξης (μετέπειτα Δημοκρατικού Κόμματος), υπηρέτησε δε σε υψηλές θέσεις στο κόμμα. Τον Μάρτιο του 1978 διορίστηκε υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση Σπύρου Κυπριανού. Παραιτήθηκε από τη θέση αυτή τον Σεπτέμβριο του 1983, λόγω διαφωνίας του με τον πρόεδρο Κυπριανού επί του Κυπριακού.

 

Εκτοτε οι θέσεις που διατύπωνε επί του Κυπριακού μέχρι το θάνατο του υπήρξαν συνεπείς προς τη λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας η οποία πίστευε ότι θα μπορούσε εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης να λειτουργήσει υπέρ της επανενωσης της Κύπρου μετά την Τουρκική Εισβολή του 1974.

 

Ασκούσε μάλιστα σε άρθρα του συνεχή κριτική για την έλλειψη ορθολογισμού στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, με ένα από τα τελευταία του άρθρα να κάνει αναφορά στον εποικισμό της Αμμοχώστου.

 

Φιλελευθεροι 

Τον Σεπτέμβριο του 1986 ίδρυσε το Κόμμα των Φιλελευθέρων, του οποίου εξελέγη πρόεδρος. 

 Το κόμμα των Φιλελευθέρων μετείχε δύο φορές στη μάχη των βουλευτικών εκλογών, το 1991 και το 1996, όχι αυτόνομα αλλά συνεργαζόμενο και τις δύο φορές με το κόμμα του Δημοκρατικού Συναγερμού. Ο Νίκος Ρολάνδης εξελέγη βουλευτής για την περίοδο 1991-1996.

 

Τον Ιούλιο του 1993 οι Κυβερνήσεις της Κύπρου και της Ελλάδας με σχετικές ανακοινώσεις τους υποστήριξαν την υποψηφιότητα του κ. Ρολάνδη για τη θέση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την περίοδο 1997-2001. Τελικά μελετήθηκαν μόνο υποψηφιότητες από την Αφρικανική Ήπειρο.

 

Το 1998 διορίστηκε υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού στην κυβέρνηση Γλαύκου Κληρίδη. Στη θέση αυτή υπηρέτησε μέχρι το 2003, όταν ανέλαβε την εξουσία η κυβέρνηση Τάσσου Παπαδόπουλου.

 

 

Φυσικό αέριο

Κατά την διάρκεια της θητείας του στο ως άνω Υπουργείο (που περιλαμβάνει το θέμα της Ενέργειας), ο κ. Ρολάνδης υπήρξε ο πρωτοπόρος που ανακίνησε και προώθησε έντονα το θέμα των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου. Έκανε επαφές με πολλές χώρες (Αίγυπτο, ΗΠΑ, Ρωσία, Λίβανο, Συρία, Ισραήλ, Αλγερία).

 

Στις 17 Φεβρουαρίου 2003, υπέγραψε στο Κάιρο Συμφωνία καθορισμού της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) Κύπρου και Αιγύπτου, που ήταν η πρώτη συμφωνία ΑΟΖ που υπογράφτηκε στην Μεσόγειο Πρόκειται για μια πολύ σημαντική συμφωνία η οποία στην πράξη θωράκισε την Κυπριακή ΑΟΖ αφού κατατέθηκε ως επίσημο έγγραφο στα Ηνωμένα Έθνη.

Ο Νίκος Ρολάνδης τιμήθηκε με ανώτατα παράσημα της Ελλάδας, της Αυστρίας και της Γιουγκοσλαβίας. Ειδικότερα τιμήθηκε:

 

  • Τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος της Τιμής της Ελληνικής Δημοκρατίας.
  • Το Μεγάλο Χρυσό Παράσημο της Δημοκρατίας της Αυστρίας.
  • Το Τάγμα του Γιουγκοσλαβικού Αστέρος της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας.
  • Τον Σεπτέμβριο 2019, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας του απένειμε το Μετάλλιο «Εξαίρετης Προσφοράς» της Κυπριακής Δημοκρατίας, για το διαχρονικό έργο του και την προσφορά του προς την πατρίδα, ιδίως στους τομείς του εθνικού θέματος της Κύπρου και των υδρογονανθράκων στο οποίο υπήρξε πρωτοπόρος.

 

Ο Κυπριακός Σύνδεσμος Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου του απένειμε τιμητική διάκριση για την πρωτοποριακή συμβολή του στο θέμα των υδρογονανθράκων της Κύπρου. Του απενεμήθησαν επίσης πολυάριθμα παράσημα και τιμητικές διακρίσεις από εκκλησίες, κοινότητες, δήμους, οργανισμούς και άλλους δημόσιους φορείς στην Κύπρο και στο εξωτερικό.

 

Ο Νίκος Ρολανδης αρθρογραφούσε στην εφημερίδα Πολίτης και στην αγγλόφωνη Cyprus Mail.

ΒΛΕΠΕ: 

Η τελευταία συνέντευξη του

στην εφημερίδα Πολίτης 

 

Λογοτεχνία

Ασχολήθηκε με τη λογοτεχνία και εξέδωσε ποιητική συλλογή το 1958 (Τα δάκρυα των νέων ανθρώπων). Υπήρξε επίσης στενός συνεργάτης της εφημερίδας «Ψυχικά Νέα» που εξέδιδε ο πατέρας του Ανδρέας Ρολάνδης. Το 2015 η κόρη του Μελίτα και η οικογένεια της εξέδωσαν το βιβλίο «Άρθρα για την Κύπρο» που περιέχει άρθρα του Νίκου Α. Ρολάνδη στην ελληνική και αγγλική γλώσσα της περιόδου 2008-2015.

 

Το έτος 2019, η κόρη του Αριάνα Χατζηκυριάκου και η οικογένεια της, εξέδωσαν το βιβλίο «Ματιές στην Ζωή και Ιστορία» που περιέχει τις εμπειρίες της ζωής του.

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image