Σουβάντζα

Image

Αρχιτεκτονικό στοιχείο εσωτερικού χώρου, στα κυπριακά παραδοσιακά, αγροτικά κυρίως, σπίτια. Η σουβάντζα είναι γύψινο ή ακόμη και ξύλινο στενό ράφι που συχνά περιβάλλει, σε ικανό ύψος, τους εσωτερικούς τοίχους του κυρίως δωματίου του αγροτικού σπιτιού.

 

Η σουβάντζα βρίσκεται ψηλά, πάνω από τα ανώφλια της θύρας και των παραθύρων. Είναι, δε, τόσο πρακτική (για τοποθέτηση πιατικών, γυαλικών και άλλων ειδών), όσο και διακοσμητική η ύπαρξή της.

 

Η ξύλινη σουβάντζα κατασκευαζόταν από τον ταλιαδώρο, λαϊκό τεχνίτη -ξυλογλύπτη.  Έφερε, συνήθως, σκαλιστή διακόσμηση, σε διάφορες δε περιοχές της Κύπρου βαφόταν με διάφορα έντονα χρώματα. Η γύψινη σουβάντζα κατασκευαζόταν από γύψο που χυνόταν σε ξύλινα καλούπια τα οποία έφτιαχνε και πάλι ο ταλιαδώρος. Η γύψινη έφερε και πάλι διακοσμήσεις ανάγλυφες, αλλά συνήθως αφηνόταν σε λευκό χρώμα.

 

Σήμερα τέτοιες σουβάντζες δεν κατασκευάζονται πλέον. Δεν ανήκουν, εξάλλου, στους μοντέρνους αρχιτεκτονικούς τύπους των κατοικιών, αλλ' ούτε έχουν τη λειτουργικότητα της παλαιάς εποχής. Σε παλαιά σπίτια σώζονται σουβάντζες που αποτελούν θαυμάσια δείγματα ξυλογλυπτικής και, γενικότερα, λαϊκής τέχνης.

 

 

Πηγή

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

 

Φώτο Γκάλερι

Image
Image