Συκουτρής Ιωάννης

Image

Διαπρεπής κλασσικός φιλόλογος και εκπαιδευτικός, που σχετίστηκε άμεσα με την Κύπρο. Γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1901 και πέθανε νέος, το 1937. Παιδί φτωχής οικογένειας, κατόρθωσε να κάμει γυμνασιακές σπουδές, να τελειώσει με άριστα το 1918 και να γίνει αμέσως μετά δάσκαλος. Τον επόμενο χρόνο πήγε στην Αθήνα και γράφτηκε στη Φιλοσοφική Σχολή του εκεί Πανεπιστημίου. Με πολλές δυσκολίες, και διδάσκοντας ταυτόχρονα, ή κάνοντας και άλλες δουλειές, κατόρθωσε να αποφοιτήσει με άριστα το 1922. Την ίδια χρονιά ήλθε η καταστροφή της Σμύρνης και η προσφυγοποίηση των δικών του στην Αθήνα (ο πατέρας του είχε πεθάνει ήδη από το 1917). Αναγκασμένος και πάλι να εργαστεί σκληρά, και παρά το ότι ήταν ασθενικός και με κακή όραση, ήλθε το 1922 στην Κύπρο όπου βρήκε θέση καθηγητή στο Ιεροδιδασκαλείο της Λάρνακας. Δίδαξε στο ίδρυμα αυτό φιλοσοφία, αρχαία ελληνικά και νεοελληνική φιλολογία, για δυο χρόνια. Παράλληλα ασχολήθηκε με μελέτες, ιδίως σε θέματα ιστορίας και λαογραφίας της Κύπρου. Περιδιάβασε επίσης το νησί, συγκεντρώνοντας πλούσιο υλικό. Την ίδια περίοδο ήταν από τους πρωτεργάτες στην ίδρυση και κυκλοφορία του σημαντικού πνευματικού περιοδικού Κυπριακά* Χρονικά (άρχισε να εκδίδεται το 1923, με πρωτοβουλία, εκτός του Συκουτρή, και του Ν. Γ. Κυριαζή* όπως και με τη συμβολή του επισκόπου Κιτίου Νίκοδήμου* Μυλωνά).

 

Τον Ιούλιο του 1924 ξαναγύρισε στην Αθήνα, όπου διορίστηκε στο Φιλοσοφικό Σπουδαστήριο. Λίγο αργότερα εξασφάλισε υποτροφία για περαιτέρω σπουδές, που τις έκανε στη Λειψία και στο Βερολίνο, συνολικά 4 χρόνια. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1929. Δίδαξε στο Αρσάκειο Αθηνών, λίγο αργότερα διορίστηκε στην Ακαδημία, κι εξελέγη υφηγητής της αρχαίας ελληνικής φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο. Το 1933 του προσφέρθηκε η έδρα κλασσικής φιλολογίας του Πανεπιστημίου της Πράγας, που δεν την αποδέχθηκε. Το 1934 εξέδωσε το Συμπόσιον του Πλάτωνος κι ακολούθησε ο Φιλολογικός Κύκλος, όπου αναλύει έργα των Νίτσε, Γκαίτε, Σαίξπηρ, Παλαμά. Το 1937, σε ηλικία 36 μόλις χρόνων, πέθανε στην Κόρινθο.

 

Το σύντομο πέρασμα του Ιωάννη Συκουτρή από την Κύπρο, το 1922-1924, ήταν φωτεινό και σημάδεψε την πνευματική ζωή του νησιού την εποχή εκείνη.