Φέρμο Μαρκέττι, ντα

Ιταλός στρατιωτικός του 16ου αιώνα, καταγόμενος από τη μικρή πόλη Φέρμο, που το 1570-1571 πολέμησε στην Κύπρο εναντίον των Οθωμανών εισβολέων. Στις πηγές αναφέρεται ως λοχαγός Μαρκέττι από το Φέρμο, και Μαρκέττι είναι το επίθετό του, ενώ το μικρό του όνομα δεν σώθηκε. Πιθανότατα δεν είχε συγγένεια με τους δύο αδελφούς Έρασμο και Ιούλιο ντα Φέρμο, αλλ' απλώς καταγόταν από την ίδια πόλη με εκείνους. Όπως δε και εκείνοι, ευρισκόταν και αυτός στην Αμμόχωστο πριν από την έναρξη της εισβολής των Οθωμανών στην Κύπρο (αρχές Ιουλίου του 1570). Υπηρετούσε στον στρατό της Βενετίας, και κατείχε τον βαθμό του λοχαγού.

 

Πήρε μέρος σε όλες σχεδόν τις φάσεις του πολέμου κατά τη μακρά (11μηνη) πολιορκία της Αμμοχώστου από τους Τούρκους (Σεπτέμβριος του 1570-Αύγουστος του 1571). Από την αρχή της πολιορκίας της Αμμοχώστου, συμμετείχε σε αιφνιδιαστικές εξόδους του ιππικού, που προξενούσαν πολλές απώλειες στους πολιορκητές. Σε μία τέτοια αιφνιδιαστική έξοδο (στις 16 Σεπτεμβρίου του 1570), ο Μαρκέττι ντα Φέρμο πληγώθηκε από εχθρική λόγχη σε μάχη σώμα με σώμα. Όμως συνέχισε να συμμετέχει σε όλες τις μάχες των επομένων μηνών.

 

Κατά τη διάρκεια των γενικών και μεγάλων εφόδων των Τούρκων προς κατάληψη της Αμμοχώστου (Ιούνιος-Ιούλιος του 1571), ο Μαρκέττι ντα Φέρμο ήταν μεταξύ των επικεφαλής αξιωματικών που υπερασπίζονταν το πιο καίριο σημείο, τον περίφημο Ραβελίνο -οχυρό στο νοτιοδυτικό άκρο των οχυρώσεων της Αμμοχώστου. Ο Ραβελίνος υπήρξε ο κυριότερος στόχος των επιτιθεμένων, και δέχθηκε το κύριο βάρος όλων των τουρκικών επιθέσεων, σ' αυτόν δε έγιναν οι σκληρότερες και πλέον αιματηρές συγκρούσεις. Στον Ραβελίνο, ο Μαρκέττι ντα Φέρμο τραυματίστηκε για άλλη μία φορά, κατά τη διάρκεια της τρίτης κατά σειράν γενικής επίθεσης των Τούρκων (9 Ιουλίου του 1571).

 

Όταν η Αμμόχωστος, ύστερα από 11 μήνες πολιορκίας της, συνθηκολόγησε και παραδόθηκε (αρχές Αυγούστου του 1571), ο Μαρκέπι ντα Φέρμο ήταν μεταξύ εκείνων που συνελήφθησαν αιχμάλωτοι των Τούρκων. Δεν είναι γνωστό τι απέγινε πιο ύστερα, εάν δηλαδή κατόρθωσε να απελευθερωθεί ή εάν εκτελέστηκε ή εάν πωλήθηκε ως σκλάβος κάπου στην Ανατολή.