Καζαμίας Κυριάκος Κίκης

Image

Οικονομολόγος, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων της Κυπριακής Δημοκρατίας επι προεδρίας Τάσσου Παπαδόπουλου και Οικονομικών επί Προεδρίας Δημήτρη Χριστόφια. Στέλεχος του ΑΚΕΛ.  Γεννήθηκε στις 27 Αυγούστου 1951 στο Λευκόνοικο. Αποφοίτησε από το Β΄ Γυμνάσιο Αμμοχώστου και σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Οικονομικών Επιστημών του Βερολίνου και πήρε τον τίτλο M.Sc στα οικονομικά, με ειδίκευση στο Διεθνές Εμπόριο και στις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις. Διετέλεσε πρόεδρος των Κυπρίων φοιτητών στη Γερμανία και μέλος του Πρώτου Συμβουλίου Παγκύπριας Οργάνωσης Φοιτητών και Νέων Επιστημόνων.

 

» Βλέπε Αφιέρωμα: Αριστερά και Κύπρος

 

Με την αποπεράτωση των σπουδών του επέστρεψε στην Κύπρο και εργάστηκε ως τμηματάρχης σε μεγάλο οικονομικό οργανισμό. Το 1984 αποχώρησε και ανέλαβε τη διεύθυνση οικογενειακής εμπορικής επιχείρησης.

 

Το 1990 εξελέγη πρώτος σε σταυρούς προτίμησης, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Ανορθωτικού Κόμματος Εργαζόμενου Λαού (ΑΚΕΛ). Το 1997 διορίστηκε γενικός διευθυντής του Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Λεμεσού και το 1999 πρόεδρος του Επενδυτικού Συγκροτήματος Συνεργατικών Εταιρειών «Λευκόνοικο». Το 1991 εξελέγη βουλευτής Αμμοχώστου με το ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ Αριστερά-Νέες Δυνάμεις και επανεξελέγη το 1996. Για 10 χρόνια διετέλεσε μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού, της Επιτροπής Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού και της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής. Ήταν επίσης μέλος της Μεικτής Επιτροπής της Κυπριακής Βουλής με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

 

» Βλέπε Βίντεο: Ο Κίκης Καζαμίας για Σιαρλή

 

Δήμαρχος 

Τον Δεκέμβριο του 2001 εξελέγη δήμαρχος Αμμοχώστου με ποσοστό 60% ως υποψήφιος του ΑΚΕΛ λαμβάνοντας ψήφους από όλους τους κομματικούς χώρους. Διετέλεσε πρόεδρος της Επιτροπής των Κατεχομένων Δήμων και Α' αντιπρόεδρος της Ένωσης Δήμων Κύπρου.

 

Την 1η Μαρτίου 2003 διορίστηκε υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων, διαδεχόμενος τον Αβέρωφ Νεοφύτου, στην κυβέρνηση Τάσσου Παπαδόπουλου, ως ένας από τους υπουργούς του ΑΚΕΛ, στο πλαίσιο της συγκυβέρνησης ΔΗΚΟ, ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ. Παραιτήθηκε από το υπουργείο στις 14 Απριλίου  2004, επειδή υποστήριξε την αποδοχή του σχεδίου Ανάν, σε αντίθεση με την πολιτική του Τάσσου Παπαδόπουλου, που ήταν η απόρριψη του σχεδίου. Τον διαδέχτηκε ο Γιώργος Λιλλήκας.

 

Το καλοκαίρι του 2004 προτάθηκε από τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο για τη θέση του ΅έλους του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου. Το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο αποδέχτηκε την πρόταση, την οποία επικύρωσε το Ευρωπαικό Συ΅βούλιο. Έτσι, από τις αρχές Νοε΅βρίου 2004, ο Κίκης Καζα΅ίας πλαισιώνει, ως ΅έλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, ένα από τα θεσ΅ικά όργανα της Ε.Ε. ΅ε έδρα το Λουξε΅βούργο. Το 2010 δεν αποδέχτηκε επαναδιορισμό για δεύτερη εξαετή θητεία και επέστρεψε στην Κύπρο. Ο κ. Καζαμίας διετέλεσε πρόεδρος του ΔΣ του Αθλητικού Σωματείου της Νέας Σαλαμίνας.

 

Τον Αύγουστο του 2011 αποδέχτηκε διορισμό ως Υπουργός Οικονομικών, στην Κυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια, σε αντικατάσταση του Χαρίλαου Σταυράκη, θέση από την οποία υπέβαλε την παραίτηση του στις 16 Μαρτίου 2012 για λόγους υγείας. Τον διαδέκτηκε ο Βάσος Σιαρλή.

 

Από τον Κίκη Καζαμία ζητήθηκε τόσο το 2013 αλλά κυρίως το 2018 επίμονα από το ΑΚΕΛ να κατέλθει ως υποψήφιος στις Προεδρικές Εκλογές αλλά αρνήθηκε. 

 

» Βλέπε Βίντεο: Πώς έβλεπε τον Χριστόφια

 

Από τον Ιανουάριο του 2015 είναι πρόεδρος του Δ.Σ. του Θεάτρου «Ριάλτο» στη Λεμεσό, του μεγαλύτερου ιδιωτικού μη κερδοσκοπικού πολιτιστικού φορέα στην Κύπρο. Τον Σεπτέμβριο του 2017 διορίστηκε Πρόεδρος του Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου με έδρα τη Λεμεσό θέση από την οποία παραιτήθηκε στις 18 Ιουλίου 2020. Ο κ. Καζαμίας διατηρεί τη σχέση του με το Γερμανικό Ογκολογικό ως μέλος του διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου.