Μαυρονικόλας Κυριάκος Κούλης

Image

Διετέλεσε υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Γεννήθηκε στην Πάφο το 1955. Αποφοίτησε από το Α΄ Γυμνάσιο Πάφου και φοίτησε στην Ιατρική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Παράλληλα με τις σπουδές του στην Ιατρική φοίτησε στη Νομική Σχολή Αθηνών και σε Σχολή Δημοσιογραφίας από όπου εξασφάλισε σχετικό Δίπλωμα. Ειδικεύθηκε στην Οφθαλμιατρική στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 1981-1987. Είναι κάτοχος του F.R.C.S. (Fellowship of Royal College of Surgeons). Από το 1990 ασκεί την Οφθαλμιατρική στη Λευκωσία στον ιδιωτικό τομέα.

 

Κατά τη διάρκεια των σπουδών του ανέπτυξε πλούσια δράση και είχε ενεργό ανάμειξη στο κυπριακό φοιτητικό κίνημα. Διετέλεσε γενικός γραμματέας της Δημοκρατικής Κίνησης Κυπρίων Φοιτητών «Αγώνας» και γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του Σ. Κ. ΕΔΕΚ. Στην ΕΔΕΚ εντάχθηκε από τα μαθητικά του χρόνια και ανήλθε στην ιεραρχία του κόμματος. Διετέλεσε επαρχιακός γραμματέας Λευκωσίας και Γ΄ αντιπρόεδρος του Κόμματος. Τον Ιούλιο του 2001 εξελέγη στη θέση του αναπληρωτή προέδρου της ΕΔΕΚ, θέση που διατηρεί μέχρι σήμερα (2009).

 

Την 1η Μαρτίου 2003 ο Κυριάκος Μαυρονικόλας διορίστηκε υπουργός Άμυνας στην κυβέρνηση Τάσσου Παπαδόπουλου. Στη θέση αυτή υπηρέτησε μέχρι τον Ιούνιο του 2006.