Χρυσόστομος επίσκοπος

Image

Επίσκοπος Κιτίου από το 1973 μέχρι το 2019. Γεννήθηκε το 1938 στο χωριό Παλαιομέτοχον. Μετά την αποφοίτησή του από το δημοτικό σχολείο του χωριού του, εισήλθε το 1951 ως δόκιμος στο μοναστήρι της Παναγίας του Μαχαιρά. Από το μοναστήρι του εστάλη στη Λευκωσία και φοίτησε στην Εμπορική Σχολή Σαμουήλ και στο Παγκύπριο Γυμνάσιο. Το 1955 χειροτονήθηκε σε διάκονο.

 

Μετά την ολοκλήρωση των γυμνασιακών του σπουδών πήγε στην Αθήνα, όπου και σπούδασε στη Νομική Σχολή του εκεί Πανεπιστημίου απ' όπου κι αποφοίτησε το 1966. Σπούδασε επίσης θεολογία στη Θεολογική Σχολή του ιδίου Πανεπιστημίου, από την οποία και αποφοίτησε το 1970.

 

Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του επέστρεψε στην Κύπρο, και στις 7.6.1970 χειροτονήθηκε σε πρεσβύτερο πρωτέκδικον του μοναστηριού της Παναγίας του Μαχαιρά.

 

Στις 24 Οκτωβρίου του 1973 εξελέγη επίσκοπος Κιτίου, χειροτονήθηκε δε κι εγκαθιδρύθηκε στις 26 του ίδιου μήνα, από τον τότε αρχιεπίσκοπο Μακάριο Γ'.

 

Στον επισκοπικό θρόνο Κιτίου αντικατέστησε τον επίσκοπο Άνθιμο (Μαχαιριώτη) που μαζί με τους άλλους δυο επισκόπους (Γεννάδιο Πάφου και Κυπριανό Κυρηνείας) είχαν καθαιρεθεί το 1973 από μείζονα και υπερτελή σύνοδο, αφού κατηγορήθηκαν ύστερα από συνωμοσία κι εκκλησιαστικό πραξικόπημα κατά του αρχιεπισκόπου και προέδρου Μακαρίου Γ'. Έγινε τότε κι αναδιοργάνωση της Εκκλησίας της Κύπρου, ιδρύθηκαν δε και δυο νέες επισκοπές, Λεμεσού και Μόρφου. Έτσι από το 1973 η Λεμεσός και μεγάλο μέρος της επαρχίας της δεν ανήκει εκκλησιαστικά στην επισκοπή Κιτίου, όπως συνέβαινε μέχρι τότε.

 

Ο Κιτίου Χρυσόστομος ανέπτυξε στην εκκλησιαστική του περιφέρεια πλούσια φιλανθρωπική δραστηριότητα μετά την τραγωδία του 1974, ιδίως προς ανακούφιση χιλιάδων προσφύγων. Συνέχισε αργότερα τις προσπάθειές του, με ιδιαίτερη φροντίδα για τους ηλικιωμένους και για τα παιδιά.

 

Τον Ιούλιο του 1989, ηγούμενος αντικατοχικής εκδήλωσης στη Λευκωσία, συνελήφθη από τους Τούρκους στη λεγόμενη «νεκρή ζώνη» της πρωτεύουσας και μετεφέρθη στο κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας όπου δικάστηκε από ψευδοδικαστήριο. Δήλωσε πως δεν αναγνώριζε το ψευδοδικαστήριο, κι ότι είχε κάθε δικαίωμα να εισέλθει στο κατεχόμενο τμήμα της πατρίδας του, καταδικάστηκε όμως παράνομα σε ολιγοήμερη φυλάκιση και φυλακίστηκε.

Ο Κιτίου Χρυσόστομος υπέβαλε την παραίτηση του από τον μητροπολιτικό θρόνο της περιφέρειας Λάρνακας και Λευκάρων, την οποία η Ιερά Σύνοδος έκανε δεκτή σε συνεδρία της στις 19 Ιουνίου 2019. Όπως ανέφερε στην επιστολή παραίτησης του, επιθυμία του ήταν να αποσυρθεί λόγω της μεγάλης αγάπης του προς το ποίμνιο του και της αίσθησης ότι εξασθενούν οι δυνάμεις του, προκειμένου να δώσει την ευκαιρία σε νεότερο να αναλάβει το ποίμνιο. 

 

Πηγή

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια