Χρυσόστομος επίσκοπος Κιτίου

Επίσκοπος τέως Κιτίου

Image

Επίσκοπος Κιτίου από το 1973 μέχρι το 2019. Γεννήθηκε το 1938 στο χωριό Παλαιομέτοχον. Μετά την αποφοίτησή του από το δημοτικό σχολείο του χωριού του, εισήλθε το 1951 ως δόκιμος στο μοναστήρι της Παναγίας του Μαχαιρά. Από το μοναστήρι του εστάλη στη Λευκωσία και φοίτησε στην Εμπορική Σχολή Σαμουήλ και στο Παγκύπριο Γυμνάσιο. Το 1955 χειροτονήθηκε σε διάκονο.

 

Βλέπε λήμμα: Παναγία Μαχαιρά, Λευκωσία

 

Μετά την ολοκλήρωση των γυμνασιακών του σπουδών πήγε στην Αθήνα, όπου και σπούδασε στη Νομική Σχολή του εκεί Πανεπιστημίου απ' όπου κι αποφοίτησε το 1966. Σπούδασε επίσης θεολογία στη Θεολογική Σχολή του ιδίου Πανεπιστημίου, από την οποία και αποφοίτησε το 1970.

 

Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του επέστρεψε στην Κύπρο, και στις 7 Ιουνίου 1970 χειροτονήθηκε σε πρεσβύτερο πρωτέκδικον του μοναστηριού της Παναγίας του Μαχαιρά.

 

Στις 24 Οκτωβρίου του 1973 εξελέγη επίσκοπος Κιτίου, χειροτονήθηκε δε κι εγκαθιδρύθηκε στις 26 του ίδιου μήνα, από τον τότε αρχιεπίσκοπο Μακάριο Γ'.

 

Βλέπε λήμμα: Επισκοπή Κιτίου

 

Στον επισκοπικό θρόνο Κιτίου αντικατέστησε τον επίσκοπο Άνθιμο (Μαχαιριώτη) που μαζί με τους άλλους δυο επισκόπους (Γεννάδιο Πάφου και Κυπριανό Κυρηνείας) είχαν καθαιρεθεί το 1973 από μείζονα και υπερτελή σύνοδο, αφού κατηγορήθηκαν ύστερα από συνωμοσία κι εκκλησιαστικό πραξικόπημα κατά του αρχιεπισκόπου και προέδρου Μακαρίου Γ'.

 

Βλέπε λήμμα: Εκκλησιαστική κρίση 1972-1973

 

Έγινε τότε κι αναδιοργάνωση της Εκκλησίας της Κύπρου, ιδρύθηκαν δε και δυο νέες επισκοπές, Λεμεσού και Μόρφου. Έτσι από το 1973 η Λεμεσός και μεγάλο μέρος της επαρχίας της δεν ανήκει εκκλησιαστικά στην επισκοπή Κιτίου, όπως συνέβαινε μέχρι τότε.

 

Ο Κιτίου Χρυσόστομος ανέπτυξε στην εκκλησιαστική του περιφέρεια πλούσια φιλανθρωπική δραστηριότητα μετά την τραγωδία του 1974, ιδίως προς ανακούφιση χιλιάδων προσφύγων. Συνέχισε αργότερα τις προσπάθειές του, με ιδιαίτερη φροντίδα για τους ηλικιωμένους και για τα παιδιά.

 

Τον Ιούλιο του 1989, ηγούμενος αντικατοχικής εκδήλωσης στη Λευκωσία, συνελήφθη από τους Τούρκους στη λεγόμενη «νεκρή ζώνη» της πρωτεύουσας και μετεφέρθη στο κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας όπου δικάστηκε από ψευδοδικαστήριο. Δήλωσε πως δεν αναγνώριζε το ψευδοδικαστήριο, κι ότι είχε κάθε δικαίωμα να εισέλθει στο κατεχόμενο τμήμα της πατρίδας του, καταδικάστηκε όμως παράνομα σε ολιγοήμερη φυλάκιση και φυλακίστηκε.

Ο Κιτίου Χρυσόστομος υπέβαλε την παραίτηση του από τον μητροπολιτικό θρόνο της περιφέρειας Λάρνακας και Λευκάρων, την οποία η Ιερά Σύνοδος έκανε δεκτή σε συνεδρία της στις 19 Ιουνίου 2019. Όπως ανέφερε στην επιστολή παραίτησης του, επιθυμία του ήταν να αποσυρθεί λόγω της μεγάλης αγάπης του προς το ποίμνιο του και της αίσθησης ότι εξασθενούν οι δυνάμεις του, προκειμένου να δώσει την ευκαιρία σε νεότερο να αναλάβει το ποίμνιο. 

 

Ένοχος για σεξουαλική κακοποίηση ανήλικης

Στις 18 Μαϊου 2023, το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας έκρινε τον τέως Μητροπολίτη ένοχο για άσεμνη επίθεση εναντίον γυναίκας. Το 2021 η γυναίκα κατάγγειλε τον Μητροπολίτη ότι το

1981, όταν η γυναίκα ήταν 16 χρονών, επισκέφθηκε πέντε φορές το γραφείο του Μητροπολίτη Κιτίου, για να λάβει επίδομα ως ορφανή, εξαιτίας του θανάτου του πατέρα της. Την πέμπτη φορά, ο ιερέας την κλείδωσε στο γραφείο του και την κακοποίησε σεξουαλικά.

 

Η απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας, είναι ιστορική για τα κυπριακά δεδομένα, καθώς είναι η πρώτη φορά που το δικαστήριο καταδικάζει Ανώτατο Ιεράρχη της Εκκλησίας της Κύπρου. Ο ποινικός κώδικας για το συγκεκριμένο αδίκημα προβλέπει ποινή φυλάκισης μέχρι 5 έτη. Η Ιερά Σύνοδος με ανακοίνωση της την ίδια μέρα αναφέρει:  

«Η Εκκλησία καταδικάζει απερίφραστα τέτοιες πράξεις οποθενδήποτε και αν προέρχονται, οι οποίες αντίκεινται στη χριστιανική πίστη και απάδουν προς το ήθος εκκλησιαστικών λειτουργών.

Θα μελετήσει τρόπους με τους οποίους και η Εκκλησία θα συνεισφέρει στην καταπολέμηση εσφαλμένων νοοτροπιών, όπως π.χ. ο ανδροκεντρισμός και ο σεξισμός, οι οποίες προάγουν κακοποιητικές συμπεριφορές εναντίον των γυναικών.»

Μετά την πιο πάνω απόφαση, δύο άλλες γυναίκες μετά την απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακα αποφάσισαν να προχωρήσουν δικαστικά εναντίων του τέως Μητροπολίτη.

 

Επιβολή ποινής

Το Δικαστήριο εξέδωσε την απόφαση εναντίον του Μητροπολίτη τέως Κιτίου την 1η ιουνίου 2023, επιβάλλοντας του ποινή φυλάισης 12 μηνών  με αναστολή. Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας έκρινε τον  Μητροπολίτη τέως Κιτίου Χρυσόστομο,  ένοχο για υπόθεση άσεμνης επίθεση σε γυναίκα το 1981, όταν η ίδια ήταν 16 ετών και 8 μηνών.

Από νωρίς είχε συγκεντρωθεί έξω από το δικαστήριο πλήθος κόσμου, κυρίως γυναίκες.

Με την ανακοίνωση της απόφασης, ομάδα γυναικών που βρισκόταν εντός της αίθουσας άρχισε να καταφέρεται εναντίον του καταδικασθέντα.

Σημειώνεται ότι την προηγούμενη δικάσιμο στις 26 Ιουνίου ο Μιχάλης Πικής, συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορουμένου, αγόρευσε για μετριασμό της ποινής του και μεταξύ άλλων ζήτησε την επιείκεια του Δικαστηρίου, αναφέροντας ως παράγοντες μετριασμού το λευκό ποινικό του μητρώο και τη μεγάλη του ηλικία, αφού στις 8 Ιουνίου συμπληρώνει τα 85 του χρόνια παραπέμποντας μάλιστα σε σχετική Νομολογία.

Είπε ακόμα ότι λόγω της μεγάλης ηλικίας του κατηγορουμένου δεν υφίσταται ο κίνδυνος διάπραξης άλλου αδικήματος ενώ αναφέρθηκε και σε εξωδικαστική τιμωρία, αφού όπως εξήγησε αναμένεται να επιβληθεί τιμωρία στον Μητροπολίτη τέως Κιτίου και από την Ιερά Σύνοδο, η οποία δεν αποκλείεται να τον καθαιρέσει.

Επίσης ο Μιχάλης Πικής ανέφερε ως μετριαστικό παράγοντα και το φιλανθρωπικό έργο του κατηγορουμένου, σημειώνοντας πως ίδρυσε τον Σύνδεσμο για Καταπολέμηση της Πείνας, τον Σύνδεσμο Καταπολέμησης Ναρκωτικών Λάρνακας και τον ΚΕΝΘΕΑ.

Υπενθυμίζεται ότι η ηλικίας σήμερα 58 ετών παραπονούμενη κατέθεσε ενώπιον του Δικαστηρίου πως είχε επισκεφθεί τον Μητροπολίτη κατόπιν προτροπών από το περιβάλλον της για να ζητήσει βοήθεια από ταμείο για ορφανά αφού είχε χάσει τον πατέρα της. Σύμφωνα με την κατάθεση της ο Μητροπολίτης Κιτίου την είχε κλειδώσει στο γραφείο του και της επιτέθηκε άσεμνα σε καναπέ.

Στην απόφαση της η Πρόεδρος του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας δέχθηκε πλήρως την μαρτυρία της παραπονούμενης σημειώνοντας πως περιέγραψε «μια βιωματική εμπειρία χωρίς αλλότρια κίνητρα», ενώ χαρακτήρισε «απογοητευτική» τη στάση του Μητροπολίτη τέως Κιτίου, σημειώνοντας πως κατά τη διάρκεια της δίκης ήταν «υπεροπτικός και ειρωνικός».

 

Μετά την απόφαση του δικαστηρίου, ο επίσκοπος προχώρησε σε έφεση διεκδικώντας την αθώωσή του επειδή δεν έτυχε δίκαιης δίκης, όπως υποστηρίζει. 

 

Απόφαση Ιεράς Συνόδου

Στις 13 Ιουνίου 2023  με απόφαση της Ιεράς Συνόδου ο Μητροπολίτης τέως Κιτίου τέθηκε σε αργία

μέχρι την εκδίκαση της έφεσης που κατέθεσε.  Η Ιερά Σύνοδος, σε μακρά συνεδρία της υπό τον Αρχιεπίσκοπο Γεώργιο, εξουσιοδότησε τον Μητροπολίτη Κιτίου Νεκτάριο όπως εφαρμόσει όλα όσα προνοούνται από το καταστατικό για τη μεταστέγαση και τα δικαιώματά του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρωί οργανωμένα σύνολα πραγματοποίησαν εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από την Αρχιεπισκοπή, απαιτώντας την καθαίρεση του τέως Μητροπολίτη Κιτίου. Συγκεκριμένα στον χώρο βρέθηκαν οι οργανώσεις ΠΟΓΟ, Δίκτυο ενάντια στη βία κατά των γυναικών, καθώς και το Κόμμα για τα Ζώα.

 

Πηγή

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

Polignosi

Φώτο Γκάλερι

Image
Image