Αζίζ Ιμπραχίμ

Image

Τουρκοκύπριος πολιτικός παράγοντας, δημοσιογράφος και ποιητής. Γεννήθηκε στην Ποταμιά στις 27 Ιανουαρίου 1938. Αποφοίτησε από το Τουρκικό Λύκειο Λευκωσίας και σπούδασε στη Γεωπονική Σχολή Σόφιας, παίρνοντας διδακτορικό τίτλο στην αμπελουργία και Οινολογία. Εργάστηκε ως ερευνητής στο Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών, στη Λευκωσία από το 1974 έως το 1998.

 

Από τα μαθητικά του χρόνια εντάχθηκε στο προοδευτικό κίνημα των Τουρκοκυπρίων, δίπλα στον Ντερβίς Αλί Καβάζογλου, ο οποίος του εξασφάλισε υποτροφία για τις σπουδές του στη Βουλγαρία, μέσω του ΑΚΕΛ. Ο Αζίζ έγινε μέλος του ΑΚΕΛ το 1957. Του ανετέθη ηγετικός ρόλος στην Πατριωτική Οργάνωση Τουρκοκυπρίων, που ιδρύθηκε μετά τη δολοφονία του Καβάζογλου, και είχε ως στόχο τη συνέχιση του αγώνα για ειρηνική συνύπαρξη Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων.

 

Το 1979 αποπέμφθηκε από το ΑΚΕΛ, λόγω διαφωνιών με το Γιάννη Κατσουρίδη που ήταν τότε υπύθευνος του Γραφείου Μειονοτήτων του ΑΚΕΛ. Η διαφωνία προέκυψε για θέματα πολιτικής του κόμματος έναντι των Τουρκοκυπρίων, στο επίκεντρο της οποίας βρισκόταν η δολοφονία Καβάζογλου.

 

Ο Αζίζ μετά την αποβολή του από το ΑΚΕΛ συνέχισε να υποστηρίζει ενεργά τη συνεργασία των δυο κοινοτήτων και είναι ιδρυτικό μέλος της Κίνησης Ελληνοκυπρίων - Τουρκοκυπρίων για Ανεξάρτητη και Ομόσπονδη Κύπρο. Διετέλεσε μέλος του Ανωτάτου Συμβουλίου του Ανανεωτικού Δημοκρατικού Σοσιαλιστικού Κινήματος (ΑΔΗΣΟΚ) και  αντιπρόεδρος του Νεοκυπριακού Συνδέσμου. Υπήρξε επίσης μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και του Κεντρικού Συμβουλίου των ΕΔΗ (1996-1998) και πρόεδρος του «Νεο-Κυπριακού Συνδέσμου» (1998-1999).

 

Υπηρέτησε επίσης στο Ινστιντούτο Γεωργικών Ερευνών (1974-98) και χρημάτισε ως μέλος του Δ.Σ. της Αγγλικής Σχολής Λευκωσίας (1979-1993) και ως μέλος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Μυϊκής Δυστροφίας (2002-2003).

 

Από το 1975 μέχρι το 2007 υπήρξε τακτικός συνεργάτης του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου, στον ειδησεογραφικό τομέα, ως συντάκτης του τουρκικού δελτίου ειδήσεων. Είναι επίσης μέλος της Ένωσης Συντακτών. Εργάστηκε επίσης ως  συντάκτης  - υπεύθυνος του τουρκολογικού τμήματος στο τμήμα ειδήσεων του ΑΝΤ1. Κατά διαστήματα αρθρογραφούσε στην εφημερίδα Πολίτης.

 

Το 1981 εξέδωσε το τρίγλωσσο (στην τουρκική, ελληνική και αγγλική) βιβλίο «Το παρελθόν και η πορεία της τουρκοκυπριακής κοινότητας». Εξέδωσε επίσης τις ποιητικές συλλογές: «Δε μοιράζεται» (1986, στην τουρκική και την ελληνική, η πρώτη στην Κύπρο δίγλωσση ποιητική συλλογή), «Ο πόνος του παραλογισμού» (1988, μόνο στην τουρκική), «Τρία Μισά Κομμάτια» (2000, στα ελληνικά και τα τούρκικα) και «Ακούω μια φωνή: Η Εποποιία της Επιστροφής» (2004, στα ελληνικά, μετάφραση στα τούρκικα). Εξέδωσε επίσης πλήθος μελετών καθώς και πολυάριθμα άρθρα στον ελληνοκυπριακό και τουρκοκυπριακό Τύπο.

 

Προσφυγή στο ΕΔΑΔ

Ο Ιμπραχίμ Αζίζ το 2001 προσέφυγε στο ΕΔΑΔ διεκδικώντας το δικαίωμα της ψήφους εντός της επικράτειας της ελεύθερης Κυπριακής Δημοκρατιας, αφού από το 1964 μετά την αποχώρηση των Τουρκοκυπρίων από το Κράτος αυτός παρέμεινε ως πολίτης της Κυπριακής, χωρίς όμως να μπορεί να ασκήσει το δικαίωμα της ψήφου. Ο Αζιζ προσέφυγε στο ΕΔΑΔ μετά από  άρνηση του Υπουργείου Εσωτερικών της Κύπρου να ψηφίσει, επικαλούμενο τις χωριστές ψηφοφορίες Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων που προνοούσε το Σύνταγμα της Ζυρίχης. Δικαιώθηκε με απόφαση του ΕΔΑΔ στις 8 Απριλίου 2003. Ο δρόμος που άνοιξε ο Αζιζ επέτρεψε στη συνέχεια σε διάφορους Τουρκοκύπριους  (πέραν των 70) όπως τον Σενέρ Λεβέντ (Κίνημα Γιασεμί) Αλί Ερέλ και Σενερ Ελτζιλ να κατέλθουν σε εκλογές στο πλαίσιο της Κυπριακής Δημοκρατίας κυρίως κατά την περίοδο των Ευρωεκλογών.

 

Ο Αζιζ βρίσκεται πίσω και από την προσφυγή Κεμάλ Σελίμ εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας ώστε να επιτραπούν οι μεικτοί πολιτικοί γάμοι μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.  

Ο Αζίζ ασχολήθηκε επίσης με το ποδόσφαιρο. Ήταν ο μόνος Τουρκοκύπριος που αγωνίστηκε στην «Ομόνοια» (περίοδος 1956 - 57). Αγωνιζόταν ως επιθετικός.

 

Το 16 Σεπτεμβρίου του 2020 τιμήθηκε με το βραβείο Δημοκρατίας από τον όμιλο Πολιτεία. Το Βραβείο Δημοκρατίας απένειμε στον Ι. Αζίζ, ο Μίκης Σιανής, Πρόεδρος του Δ.Σ της Πολιτείας, ενώ στίχους του βραβευθέντα απάγγειλε ο ακαδημαϊκός Κώστας Χαραλαμπίδης.