Γεωργιάδης Θεόφιλος

Image

Ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος της Επιτροπής Αλληλεγγύης για το Κουρδιστάν, ο οποίος δολοφονήθηκε άνανδρα στη Λευκωσία το 1994 από Ελληνοκυπρίους που ενεργούσαν για λογαριασμό των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών.

 

Ο Θεόφιλος Γεωργιάδης γεννήθηκε στην Ευρύχου στις 9 Σεπτεμβρίου 1957. Αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο υπηρέτησε ως έφεδρος ανθυπολοχαγός στη 32η Μοίρα Καταδρομών και ακολούθως μετέβη στην Αθήνα για σπουδές όπου  πήρε το πτυχίο Πολιτικών Επιστημών του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών. Μετά την επιστροφή του στην Κύπρο ενεγράφη στην Αστυνομική Σχολή, από την οποία αποφοίτησε ως αστυφύλακας, με ειδικότητα στα τουρκικά θέματα, ως γνώστης της τουρκικής γλώσσας. Το 1986 προσελήφθη στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, στον Κλάδο Τουρκικών Θεμάτων, με κύρια αποστολή την καθημερινή μελέτη του τουρκικού και τουρκοκυπριακού τύπου, την μετάφραση δημοσιευμάτων και την ετοιμασία σημειωμάτων για τις εξελίξεις στα κατεχόμενα. Παράλληλα παρακολουθούσε σεμινάρια για την τουρκική πολιτική και την επιστημονική έρευνα για την Τουρκία. Δημοσίευσε επίσης δεκάδες άρθρα για τουρκικά και τουρκοκυπριακά θέματα.

 

Το 1984 προσφέρθηκε ως μεταφραστής να βοηθήσει στις επαφές Κούρδου εκπροσώπου του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου του Κουρδιστάν στην Κύπρο. Ήταν ήδη το τρίτο έτος του ένοπλου εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα στο τουρκοκρατούμενο Κουρδιστάν. Το επόμενο έτος ο Θεόφιλος Γεωργιάδης υπήρξε ένας από τους συνιδρυτές της κυπριακής Επιτροπής Αλληλεγγύης για το Κουρδιστάν και μέχρι της θυσίας του ο κύριος εκπρόσωπός της. Στο πλαίσιο αυτής της αρμοδιότητας συντόνιζε συχνά αποστολές δημοσιογράφων Κυπρίων και Ξένων στη Συρία όπου είχε την έδρα του ο Κουρδικός Στρατός Απελευθέρωσης υπό την ηγεσία του Αμνπτουλάχ Οτσιαλάν. 

 

Στις 20 Μαρτίου 1994, γύρω στις 10 μ.μ., ο Θεόφιλος Γεωργιάδης δολοφονήθηκε έξω από το σπίτι του, στην οδό Θουκυδίδη στην Αγλαντζιά, με πέντε σφαίρες 9 χιλ. Ο Γεωργιάδης   μόλις είχε επιστρέψει από το Αεροδρόμιο Λάρνακας, όπου παρέλαβε τον εκπρόσωπο των Κούρδων στην Ευρώπη. Μερικές ημέρες πριν από την δολοφονία του, είχε συμμετάσχει σε συνέδριο στις Βρυξέλλες για το Κουρδικό ζήτημα, όπου διαδραμάτισε ενεργό ρόλο. Ο Θεόφιλος Γεωργιάδης, με την αγωνιστική και έμπρακτη υποστήριξή του προς το κουρδικό κίνημα, είχε καταστεί ιδιαίτερα ενοχλητικός για τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες, που πήραν την απόφαση για την δολοφονία του. Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, δράστες του στυγερού εγκλήματος ήσαν τρεις Ελληνοκύπριοι, άνθρωποι του υποκόσμου ˙ ο ένας από αυτούς ήταν ο φυσικός αυτουργός της δολοφονίας και οι άλλοι δύο οι συνεργάτες του. Και οι τρεις δολοφονήθηκαν αργότερα υπό συνθήκες που παραμένουν μέχρι στιγμής ανεξιχνίαστες. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η δολοφονία διαπράχθηκε με πιστόλι Τούρκου αξιωματικού, το οποίο παραδόθηκε στον δολοφόνο από πράκτορες των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών στην γραμμή αντιπαράταξης, και αφού οι Τούρκοι πλήρωσαν 5.000 λίρες και προμήθευσαν τον δολοφόνο με πέντε κιλά ηρωίνης.

 

Μετά την δολοφονία του αγωνιστή, η οδός Θουκυδίδη στην οποία διέμενε, μετονομάστηκε σε οδό Θεόφιλου Γεωργιάδη. Επίσης το όνομά του δόθηκε σε οδό της Έγκωμης και σε παιδικό πάρκο των Λατσιών, με πρωτοβουλία των οικείων Δήμων. Το όνομά του φέρει σήμερα και αίθουσα του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, στο οποίο εργάστηκε.

Φώτο Γκάλερι

Image