Δεκέμβρης

Image

Στα κυπριακά ο μήνας Δεκέμβριος λέγεται Διτζ'έβρης ή Δετζ'έβρης. Το πρώτο του δεκαήμερο λέγεται Νικολοβάρβαρα γιατί σ' αυτό συμπίπτουν οι γιορτές της Αγίας Βαρβάρας και του Αγίου Νικολάου. Η εποχή αυτή θεωρείται ότι είναι πολύ βροχερή γι' αυτό υπάρχουν οι παροιμίες:

 

Τά Νικολοβάρβαρα τζ' οι τοίσ’οι νερά.

Τά Νικολοβάρβαρα τζ' οι τοίσ’οι χάρβαλα.

 

Κατά τη δωδέκατή του μέρα γιορτάζεται ο άγιος Σπυρίδων, που όπως είναι γνωστό είναι κυπριακής καταγωγής. Για τον άγιο Σπυρίδωνα υπάρχουν στην Κύπρο πολλές παραδόσεις.

 

Κατά τη μέρα των Χριστουγέννων  στην Πάφο υπάρχει το έθιμο να σφάζονται χοίροι που ανατρέφονται γι’ αυτό το σκοπό καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Κατά τα Χριστούγεννα ζυμώνουν τα Χριστόψωμα που σε μερικές περιοχές της Κύπρου λέγονται γεννόπιττες. Επίσης σε πολλές περιοχές της Κύπρου ζυμώνεται και η λεγόμενη βασιλόπιττα. Στην Ακανθού υπήρχε το έθιμο να στέλλει ο αρραβωνιαστικός στην αρραβωνιαστικιά του μια πίττα, τη λεγόμενη πούλλα (που την έβαζε σε ένα πανέρι και τη σκέπαζε με μια πετσέτα συνήθως υφαντή) και είχε μέσα της ένα αυγό άσπρο. Το ίδιο έθιμο επαναλαμβανόταν και κατά το Πάσχα, μόνο που το αυγό ήταν ένα κόκκινο ή πέντε κόκκινα σε σχήμα σταυρού.

 

Πηγή

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια