Μελέτιος Β' επίσκοπος Κερύνειας

Image

Ο Μελέτιος Β΄ επίσκοπος Κερύνειας, ο επονομαζόμενος Μυριανθέας, καταγόταν από το χωριό Λεμίθου. Σε νεαρή ηλικία μετέβη στην Κωνσταντινούπολη για να φοιτήσει στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Φαίνεται όμως ότι δεν αποφοίτησε από τη Σχολή, αφού το όνομά του απουσιάζει από τους σχετικούς καταλόγους αποφοίτων. Γύρω στα 1855 ο Μελέτιος επέστρεψε στην Κύπρο και ανέλαβε ως δευτερεύων των διακόνων του τότε μητροπολίτη Κερύνειας Μελετίου Α' (1852-1862). Την ίδια εποχή ενοικίασε από τη μητρόπολη Κερύνειας την κτηματική περιουσία της εγκαταλειμμένης μονής της Παναγίας της Σκουριώτισσας και εγκαταστάθηκε σ' αυτήν. Η καλλιέργεια της γης τού απέφερε σημαντικά οικονομικά οφέλη και σταδιακά έγινε κάτοχος μεγάλης περιουσίας.

 

Λίγα χρόνια αργότερα, το 1859, ο Μελέτιος προσέφερε 300 γρόσια στα εκπαιδευτήρια της Λευκωσίας, ανταποκρινόμενος σε σχετική παράκληση της σχολικής επιτροπής της πόλης.

 

Σώζονται αρκετές επιστολές της περιόδου 1859-1861, που ο Μελέτιος αντάλλαξε με τη σχολική επιτροπή και οι οποίες φανερώνουν τόσο το μεγάλο του ενδιαφέρον για τη διάδοση των ελληνικών γραμμάτων όσο και την βοήθεια που παρείχε για την υλοποίηση του έργου αυτού. Αξιόλογο ποσό χρημάτων προσέφερε επίσης και μετά την εκλογή του στον μητροπολιτικό θρόνο Κερύνειας, που έγινε στις 19 Ιανουαρίου 1872. Συγκεκριμένα διέθεσε τότε 20.000 γρόσια για τη συντήρηση και τη λειτουργία των σχολείων, γεγονός που συνέτεινε ώστε να αναδειχθεί μεγάλος ευεργέτης των εκπαιδευτηρίων Λευκωσίας.

 

Κατά την περίοδο της αρχιερατείας του, ο Μελέτιος επικέντρωσε το ενδιαφέρον του κυρίως στην παιδεία και φρόντισε ώστε να λειτουργήσουν οκτώ αλληλοδιδακτικά σχολεία στη μητροπολιτική του περιφέρεια. Παράλληλα ανέπτυξε αξιόλογο φιλανθρωπικό έργο και δαπάνησε μεγάλο μέρος της περιουσίας του για την ενίσχυση των φτωχών.

 

Εντούτοις, ο ιδιόρρυθμος χαρακτήρας του προκαλούσε κατά καιρούς μεγάλα προβλήματα στην Κυπριακή Εκκλησία. Το ανάρμοστο για ιεράρχες ντύσιμό του — που απετελείτο από πολύτιμες γούνες — και ο περήφανος χαρακτήρας του συνέτειναν ώστε ο λαός να τον αποκαλεί «λαμπροφόρο» και «ήρωα». Τελικά η ιεραρχία της Κυπριακής Εκκλησίας, με συνοδική απόφασή της στις 10 Ιουνίου 1878, τον έπαυσε από την θέση του. Ο Μελέτιος όμως δεν αποδέχθηκε την απόφαση της Ιεράς Συνόδου και εξακολούθησε να προΐσταται της μητρόπολης Κερύνειας. Μόνο αφού έγινε συνοδική ρύθμιση των σχέσεών του με τη μητρόπολη και τακτοποιήθηκαν διάφορα εκκρεμή οικονομικά ζητήματα, αποχώρησε από τον μητροπολιτικό θρόνο. Του χορηγήθηκε τότε επίδομα 4.000 γροσίων που ο Μελέτιος παραχώρησε στον «Κυπριακό Σύλλογο» με τη ρητή εντολή να χρησιμοποιηθεί για τον σχηματισμό βιβλιοθήκης. Ακολούθως εγκαταστάθηκε στη Λευκωσία, όπου και απεβίωσε τον Νοέμβριο του 1889. Μεγάλο μέρος της περιουσίας του άφησε με διαθήκη του στους συγγενείς του, ενώ κληροδότησε επίσης από 50 λίρες στο σχολείο της γενέτειράς του Λεμίθου, στο μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονος και στο μετόχιο του Κύκκου Άγιος Προκόπιος.

 

Πηγή

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια